Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

UMUT FAKİRİN EKMEĞİ

Umut fakirin ekmeğidir.Siyasetçinin ekmeği ise fakirin umudu.Siyasetçinin oy alabilmesi için umutları taze tutması gerekir.Bu konudaki hünerleri fena sayılmaz.

Yıllardır konuşulan fakat bir türlü çözüme kavuşmayan bir çok konu var.Özellikle üç konu gündemden düşmez.Asgari ücretten vergi kalkacak , erken emeklilik için vatandaşlara hak tanınacak , emeklilere promosyon verilecek.

Asgari ücretten vergi kalkar mı ? Cevap ,uzunca bir süre hayır.Ülkemiz, vergi gelirlerinin büyük kısmını  (dolaylı vergiler hariç ) ücret gelirlerinden elde etmektedir.Adaletsiz vergi sistemi nedeniyle vergi levhası sahiplerinden istenilen oranda vergi toplanılmamaktadır.Çalışma Bakanımız Faruk Çelik asgari ücretin bir koruma ücreti olduğunu söylemektedir.İşsizlik sorunun olmadığı bir ülke için geçerli bir söz olabilir.Ama Türkiye gerçekleri ile pek bağdaşmaz.İşsizliğin olduğu bir ülkede asgari ücret koruma ücreti değil tavan ücret olur.Ücret az diyene kapı gösterilir ,çünkü.Asgari ücret üzerinden SGK primi ödeyenlerin sayısı  toplam sigortalıların yarısını oluşturmaktadır.Devletin kısa vadede böyle büyük bir vergi gelirinden vazgeçmesi mümkün gözükmemektedir.

Erken emeklilik için vatandaşlara hak tanınır mı ? Cevap, uzunca bir süre hayır.Bu konu hakkında ''Emeklilikte Yaşa Takılanlar ''isimli bir yazım mevcuttur.1999 yılında çıkarılan kanunla emeklilik şartları değiştirilmiş ve kanun geriye doğru işletilmiştir.Bu kanuna göre , diğer bütün şartları yerine getirmiş olsanız bile belirli bir yaşa gelmemiş iseniz emekli olmanız engellenmiştir.

Kanun 1999 yılında çıkarılmış , Adalet ve Kalkınma Partisinin konuyla alakası yok diyenleriniz olabilir. Yanılıyorlar.SSK ' dan emekli olmak nispeten Bağkurdan emekli olmaktan kolaydır.Son yedi yıl içinde hangi kuruma daha fazla prim ödemiş iseniz o kurumdan emekli olursunuz.Bu yüzden Bağkurlular  emekliliklerine üç buçuk yıl kaldığında isteğe bağlı sigortaya geçerlerdi. Tabi bu durum emeklilik şartlarını daha da zorlaştırmak isteyen hükümetin gözünden kaçmadı.Yasal bir şekilde hakkınızı gasp edebilmek için hemen bir düzenleme yaptılar.

01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun ile isteğe bağlı sigortalılıkla ilgili hükümleri düzenleyen madde değiştirildi.2008 yılından bu yana isteğe bağlı sigortalılık Bağkur yeni adı ile 4/B kapsamında değerlendirilmektedir.Dolayısıyla kişilerin emekli olabilmeleri için gerekli sigortalılık süreleri , prim ödeme gün sayıları ve yaş kriterleri daha ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Beş sene öncesinde emekli olma hayallerinizi başka bahara erteleyen  hükümetin yeni bir düzenleme ile erken emeklilik için adım atmasını beklemek sadece hayaldir.

Emeklilere promosyon verilecek mi ? Cevap, uzunca bir süre hayır.Emeklilerin bu konudaki beklentisi büyük.Bir maaş promosyon beklentileri var.Umutlarını kırmak istemem ama istediklerinin olması mümkün değil.

Bankalar neden bir maaş promosyon veremez ? Bankalar promosyonu maaş için yatırılan parayı kullanmak için öder.Ayrıca maaş alan kişiye kredi kartı , tüketici kredisi vererek kişiyi sürekli banka müşterisi yapar.

Fakat konu emekliler olduğunda bankalar para kullanamaz , kredi kartları ve kredilerde istediği sonucu alamaz.Çünkü emeklilerin maaş tutarları düşüktür.

Maaşlarını bankada bekletmek gibi bir lüksleri yoktur.Çoğu maaşını almadan harcamıştır, zaten. Emekli maaşına haciz uygulanamayacağı için iyi bir kredi müşterisi de değiller.Bankalar ticari kuruluşlardır.Kuruluş amaçları kar etmek.Kar etmedikleri müşteriye yatırım yapmayacaklardır.

Emeklilerin promosyon alabilmesi için iki yol vardır.Birincisi , emekli maaşlarının yükselmesi  dolayısıyla bankada para bırakabilecek ekonomik güce ulaşmaları.İkincisi , devletin maaşları gününden çok önce yatırarak bankalara parayı kullanma imkanı sağlaması.

Maaşların yükselmesi ve gününden önce bankaya maaş yatırmak pek mümkün görünmemektedir. Konu milletvekili maaşlarına yapılacak zamlar olduğunda çok güzel olan bütçemiz , sıra emekli maaşı zamlarına geldiğinde birden hassaslaşmaktadır.

Asgari ücretten verginin kalkması , erken emeklilik için vatandaşlara hak tanınması  , emeklilere promosyon verilmesi çok zor.

Peki neden siyasetçilerimiz bu konuları sürekli gündemde tutar ? Dedik ya , siyasetçinin ekmeği fakirin umudu. Oy alabilmenin yolu umutlarının taze tutulmasından geçer…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR