Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

SAMSUN SEVDALILARI

SAMSUN SEVDALILARI

Edebiyat,tarih ve spor. Bir şehri tanıtmanın ve yaşatmanın en güzel üç yolu. Şehri,başkaları için daha sevilir hale getirmenin olmazsa olmazları…

Samsun nispeten yeni bir yerleşim yeri olması,var olan tarihinin de yok edilmesi sonucu geçmişi olmayan şehir görüntüsü vermektedir.  Amazon Köyü projesi  şehrimizin tarih ile anılması için atılmış güzel bir adım. Mutlaka devamı gelmeli.

Samsun Yerel Tarih Grubu'nun çalışmaları şehrimiz için büyük önem arz etmektedir. Saklı kalan tarihimizi açığa çıkarmak için büyük çaba içerisindeler. Dört bin fotoğraf,elli video kaydı ve kitaplardan oluşan arşive sahipler.

Samsun Yerel Tarih Grubu çalışmalarında mutlaka desteklenmeli,Samsun için çalışan insanlar, Samsunlunun desteğini her an yanında hissetmelidir.

Spor. Hepimiz Samsunspor'un büyük başarılara imza atmasını bekliyoruz. O veya bu nedenle başarı gelmiyor. Şehir tanıtımında sporun ne kadar etkili olduğu görmek için Trabzonspor'a göz atmakta fayda var. Trabzon'u Trabzon yapan,bilinen bir şehir olmasını sağlayan Trabzonspor'dur.

 Edebiyat. Bir şehri sevdirmenin en güzel yollarından biridir. Çoğumuz hiç gitmeden sevdik İstanbul'u. Aşklar,ayrılıklar,hüzünler,sevinçler,özlemler hep İstanbul'da yaşanırdı. Hangi kitabı,hangi şiiri okusak İstanbul çıktı karşımıza.

Edebiyatta Samsun yoktu. Sanki bu şehirde hiç aşk,ayrılık,hüzün,sevinç,özlem yaşanmıyordu. Samsun'da yaşanmış aşkı anlatan,okurken Samsunluların kendi hayatından bir parça bulabileceği kitap yoktu. Ya da ben öyle zannediyordum. Mehmet YILMAZ'ın BİR GÜN isimli kitabını elime alana kadar.

Bir Gün ince bir kitap. Okurun gözünü korkutmayanlardan. Sıradan bir okuyucu için dizi film süresinde okunabilecek bir kitap.

Üniversite öğrencileri Yavuz ile Tuğçe'nin şehrimizde yaşadıkları aşkı anlatan bir kitap.

İçinde Gazi ve Çiftlik Caddesi'nin,Shell sapağının,Cumhuriyet Meydanı'nın,sigara fabrikasının, Konak Sineması'nın,Mecidiyenin,cezaevi dolmuşlarının geçtiği bir kitap.

Bugün Bulvar AVM olarak hizmet veren bölge yakın zamana kadar sigara fabrikasıydı. Önünden geçtiğinizde tütün kokusu her yanınızı sarar,sigara içmeyenler burunlarını tutarak,hızlı adımlar ile geçerdi fabrika önünden.

Ramazan ayında nikotin krizine giren tiryakiler biraz olsun rahatlamak için adımlarını en yavaşa ayarlardı. Kitabın içinde kayboluyor,o günlere geri dönüyorsunuz.

Çiftlikte yediğimiz dondurmanın,pazar sabahı yaptırdığımız pidenin,yumurta akından yapılan atomun tadını hissediyorsunuz damaklarınızda.

Aşklarını yıllarca birbirlerinden bile saklayan iki sevgilinin bir tek güne sığmak zorunda olan beraberliğini okuyacaksınız.Samsun'da geçen,sevda dolu bir tek gün…

Yavuz'un sevgilisi Tuğçe'yi yolcu etmesinde hepimiz kendimizden bir şeyler bulabiliriz. Eski otogardan karşıya koşarak geçip hangimiz annemizi,babamızı,eşimizi,sevgilimizi,çocuğumuzu,askere giden arkadaşlarımızı yolcu etmedik? Son kez el sallamanın hüznünü yaşamadık?

Yerel tarih grubu üyeleri ve Mehmet YILMAZ gibi Samsun aşıklarının,Samsun'u karşılıksız sevenlerin, Samsun için bir şeyler yapmaya çalışanların çoğalması ve şehrimizden hak ettikleri değeri görmeleri dileği ile…

 



 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR