Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

MHP KAYBEDER

MHP KAYBEDER

Meclis Başkanlığını Ak Parti milletvekili İsmet YILMAZ kazandı.MHP’nin örtülü desteği başkanlık yarışında Ak Parti’nin işini fazlasıyla kolaylaştırdı.

MHP’nin tavrı tartışılıyor.Doğru mu yaptı,yanlış mı? Seçim meydanlarında hedefine Ak Parti’yi alacaksın,meclis sıralarında Ak Parti adayına destek olacaksın.Büyük çelişki.Bu çelişkiyi tarih yazar.

MHP kırmızı çizgilere fazla takılmış bir görünüm veriyor. Kırmızı çizgisi bol olanın hareket alanı dar olur.’’HDP eşittir PKK ve biz PKK’lılar ile aynı safta olmayız.’’ diyorlar.

Oysa oy verecekleri HDP’nin değil CHP’nin adayıydı.Yarın HDP, 17/25 Aralık dosyası açılsın derse,    MHP biz PKK’lılarla aynı safta olmayız diyecek midir? Ya da HDP, milletvekili maaşları düşük, hele biraz yükseltelim derse, MHP yine PKK’lılarla aynı safta olmayız diyecek midir?Merak ediyorum.

Meraklarımız bir kenarda kalsın.MHP’nin tavrının siyaseten doğuracağı sonuçlara bakalım.

Meclis Başkanlığında Ak Parti adayının desteklenmesi : MHP,Ak Parti’den emanet oylar almıştır. Cumhurbaşkanının tavrına ve 17/25 Aralık dosyalarının kapatılmasına kızan bir kısım Ak Parti seçmeni 2015 seçimlerinde tercihini MHP’den yana kullanmıştır.

Beklenti, Ak Parti’ye en azından bir çelme takılmasıdır.MHP bu beklentiyi karşılayamamış,Ak Parti’nin destekçisi gibi davranmıştır.Yarın seçim olsa MHP emanet oylarını kaybeder.Kimse aslı varken kopyasına oy vermez.

Peki MHP,Ak Parti adayını desteklemese ve Deniz BAYKAL Meclis Başkanı seçilse ne olurdu?           MHP  tabanının kabuğu serttir.Kolay kırılmaz.MHP tabanı bu davranışı PKK ile aynı safta yer almak olarak değerlendirirdi. MHP bu davranışının sebebini  tabanına anlatamazdı. Yarın seçim olsa MHP’nin  oyları düşerdi.

Meclis Başkanlığında Ak Parti adayına destek verilmesi Ak Parti – MHP koalisyonu iddialarını güçlendirdi.MHP koalisyona girerse ne olur?

On üç senelik Ak Parti iktidarı yıpranmıştır.Bu yıpranma oylarının yüzde 8 düşmesine neden olmuştur. Ak Parti’ye bir ders vermek isteyen seçmenin gideceği tek adres (Doğu – Güneydoğu hariç) MHP’dir. Bu sayede MHP oylarını bir önceki döneme göre yüzde 3,5 arttırmıştır.

Eğer MHP koalisyona girecek olursa,siyaseti en ince detayına kadar bilen ve gereklerini yerine getiren Ak Parti karşısında şansı düşüktür.Koalisyon hükümetinin başarısı Ak Parti,başarısızlıkları MHP hanesine yazılır.Ak Parti’nin sahip olduğu medya desteği bu algıyı oluşturmakta zorluk çekmez.          Yarın seçim olsa koalisyon hükümetine girmiş bir MHP’nin oyu düşer.

Diyelim, MHP koalisyona yanaşmadı ve erken seçim oldu.Hiçbir seçmen ülkede hükümet boşluğunu hoş karşılamaz.Siyaset uzlaşma sanatıdır.Ve bu sanatta MHP yeterince mahir değil.Erken seçim olması durumunda seçmen tabloyu okur.

Masadan kaçanı,hükümet boşluğunun ve erken seçimin sorumlusu olarak görür.Faturayı MHP’ye keser.MHP’nin uzlaşmaz tavrına yeniden katlanmak yerine tek başına Ak Parti’nin hükümet kurmasını ister. Yarın seçim olsa MHP emanet oylarını kaybeder.

Ya MHP’nin içinde olmadığı bir hükümet kurulur,MHP muhalefette kalırsa ne olur? Siyaset iktidar olmak için yapılır.İktidara gelemezseniz fikirlerinizi hayata geçiremezsiniz.Hayata geçmeyen fikir kimsenin işine yaramaz.MHP kadroları iktidara susamıştır.

Buna rağmen MHP’nin amacı muhalefette kalmak olursa ,seçmen gereken cevabı verir. Yarın seçim olsa,muhalefette kalmayı çok istiyordun.Buyur muhalefette kal der.MHP’nin oyları düşer.

 MHP ve Devlet BAHÇELİ için durum zor.Olası beş senaryoda da oyları düşer.Aşağı tükürürlerse sakal yukarı tükürürlerse bıyık.

Olası beş senaryoda oylar düşüyorsa MHP ne yapacak? İşte siyaset sanatı burada devreye girer. Altıncı ve MHP’yi iktidara taşıyacak senaryoyu kendisi yazacak.

Ne diyordu rahmetli Süleyman DEMİREL? ‘’Demokrasilerde çare tükenmez.’’
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR