İNSANLARIN MERHAMETE GELECEĞİ ZAMAN..

ŞARK KÖŞESİ

    FAİK DÜNDAR

[email protected]

       

 

İNSANLARIN MERHAMETE GELECEĞİ ZAMAN..

 

Her gün her yerde bir çok basın ve yayın organında neler duyuyoruz neler. Bir dünyadaki yaşama bir yurttaki, bir de bulunduğumuz yöredeki hâl ve gidişe baktıkça yürekler dayanmaz, gözler ağlar moduna saplanıp kalıyor.

Dünyada 850 milyon açlıkla pençeleşen insan varken, bazıları, mutluluğu kadehlerde,  mal edinmede, harcamanın doruğuna tırmanmada ve adrenalinin zirvesinde zevk almaktadır. Dünyada bir yılda yapılan lüks harcama tutarı, iki yüz kırk milyon dolar.

         İnanmak zor geldiği gibi, ürpermemek de elde değil. Ne biliyor musunuz? Her dört saniyede açlıktan bir insan ölüyor. Bu kadın, çocuk, genç ve yaşlıda olabiliyor. Emperyalist, sömürüye dayalı yaşam biçimi medeni sanılan batıdan dünyaya yayılmış ve kendine yer bulmuştur. Oysa, yılda harcanan milyonlarca dolardan yalnızca otuz milyar doları ile bu aç insanlar doyacak, bebekler ölmeyecek, çocuk yaştaki insanlara çöllerde ölüm anını bekleyen akbabalar tünemeyecektir.

Ülkemizdeki evine ekmek, sebze, ilaç götüremeyen babalar, işsizlerin çığ gibi büyüdüğü, askerde parasız vatan hizmetini sürdüren Mehmetciğim, kendi açlığından çocuğunu emzirecek sütü çekilmiş anneler, evladını evlendiremeyen ebeveynlerin sızısı, hep dram hep acı ve hicran..

         Asgari ücretin açlık sınırının altında olan bu ülkede, emeklilerin maddi geçim yetersizliğinden mezara doğru yönlendirilmeleri, çalışanların kahır ekseriyeti, zor geçim sağlamanın ıstırabında sabır sınavındaki acı halleri yürek yakmaktadır. Bırakın ilk ve orta öğretim mezunlarını üniversite mezunları bile aç ve işsiz dolaşmaktalar. Yurdumuzda 2015 yılı donelerine göre; Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.395 liradır. Asgari ücret 940 lira, açlık sınırı ise, 1350 liradır.

Açlık sınırı ile, asgari ücret arasında, 410 lira tersine fark var. Umar ve dileriz ki, yeni kurulacak hükümet, aşağıdaki uyarılarımıza kulak verir.

1- Seyyanen zamlar, bundan sonra emeklilere de uygulanmalı, enflasyon gerçek farkı maaşlara eklenmeli.

2- Her dinî bayramda çalışan ve emeklilere birer maaş ikramiye verilmeli.

3- En üst kademede maaş alan ile alttakiler arasında uçurum fark azaltılmalı.

4- Emekli olan bir kişinin çalışırken aldığı ücretten en fazla beşte bir kesinti olmalı.

5- spor tesisleri, okul, yol ve  köprülerin yapılması tamam da, artık, bundan böyle , vergilerde aşağıya çekilerek yüzlerce fabrika, on binlerce iş yeri ve iş sahalarına işsiz gençler ve insanımız istihdam edilmeli.

6- Yakıt fiyatları, dünya ortalamasının altına çekilmeli.

7- Emekli olup yeni iş yeri açanlardan kesinlikle SGDP kaldırılmalı. Haksız, kazançların vergilerin gözden geçirilip esasa bağlanması gerekir.

Şu Ramazan ayı hürmetine, bundan böyle siyasiler ve hangi etnik ırktan ya da değişik din ve mezhepten olursa olsun, vatandaşlar olarak, söylem ve eylemlerimizde iyiyi, güzeli uygulayalım. Bilhassa baştaki siyasi kişilerden, sportif başkan ve idarecilerimizden de bunu bekliyoruz. Herkese lâzım olan Hak’kı ve adaleti sağlayan, yasal değil, hukuksal yargı, yürütme ve icraatı diliyoruz.

Çevremizdeki sinsi oyunlardan, komşu Müslüman toplumların bu ateş, vahşet, iltica, ölüm, açlık, sefalet, yurtsuz, aile yıkımlarından bîzar olan bu mazlum ve masum insanlara sen acı Allah’ım. Sen Müslümanlara, bütün insanlık âlemine, barış, adalet, güven, saygı, sevgi, merhamet, bolluk ve bereket ihsan eyle Allah’ım.

Tüm insanlığa sen acı, doğruyu sen göster, savaşları kahhar isminle kahreyle, gözyaşlarını, acıları, sefaletleri sen yok eyle Allah’ım. Sen kurulacak hükümetimizi de dertlere deva, çözümsüzlüklere çare eyle, hastalara şifa, darda sıkıntıda olanlara sen rahman eyle, bizlere kaldıramayacağımız yükü yüklemeyeceğini biliyor yalnız sana iltica ediyor, sana sığınıyor, senden imdat diliyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faik Dündar Arşivi
SON YAZILAR