Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

EKMEKLERİ ÇÖP BİDONUNA BIRAKMAYALIM

EKMEKLERİ ÇÖP BİDONUNA BIRAKMAYALIM

 

   Soframızda eksik etmediğimiz artan ekmekleri ve yiyecekler, diğer çöplerle beraber çöp bidonuna bırakılması uygun olmamaktadır.

   Bizler küçükken, büyüklerimiz sofraya oturdukları zaman besmele ile yemek yemeye başlarlardı. Ramazanda sofralarımız çok bolluk ve bereketli olurdu, bizlerde son üç günde oruç tutardık.

   Evlerimizde, düğünlerde, davetlerde, iftar sofralarında, topluca yenen yemeklerde nede olsa artan yiyecekler ziyan olmaktadır. Yiyeceklerin israf olması, yetmişaltı milyon nüfusu olan bir ülkede çok büyük maliyet çıkarmaktadır.

   İnsanların bazı alışkanlıkları kazanması, ailenin ve eğitim kurumlarının vermiş olduğu eğitime bağlı olmakta yere atılan küçük bir çöp dahi insanları rahatsız etmelidir.

   Günlük yaşantımızda var olan çöpleri yakınımızda bulunan çöp kutularına koymalıyız.

   İlkadım ilçesi nüfusu en çok kalabalık olan belde diğer il ve ilçelerden gelenler ilkadım ilçesine gelmekte okulların, daire müdürlüklerin, hastaneler, alışveriş merkezleri olduğundan temizliğe önem verilmeli. İnsanlar bulundukları yerleri temiz tutarsa, şehir temiz olur.

   Almanya'ya gidip gelen rahmetli bir büyüğümüz anlattı, çocuklara çarşıdan çikolata aldığını, eve geldiğinde kendi torunu ile Alman çocuğuna çikolata verdiğinde kendi torununun çikolatayı yedikten sonra çöpünü yere attığını, Alman çocuğunun ise çikolatanın çöpünü çöp kutusuna attığını ifade etti.

   Öğretmenlik yaptığım köyde, sınıfın çöp kutusunun bulunduğu yerin üst kısmına küçük çivi çakıp, tırnak kesme makasını taktım. Makas devamlı orada bulunduğu için, tırnaklarını kesen öğrenciler kesilen tırnaklarını çöp kutusuna bıraktılar. Onlar bulunduğu yeri temiz tutmak ve uzayan tırnaklarını zamanında kesme alışkanlığını kazandılar.

   Geleceğin insanlarını yetiştiren aile ve eğitim kurumları, bulunduğu çevreyi temiz tutmak, alışkanlığı kazandırmaları beraber yaşayan toplumların sorumluluğu olduğunu bilmeleri çevreyi kirleten insanların böyle bir haklarının olmadığını temiz bir kentte beraber yaşamanın önemli olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

 

BELEDİYE TEMİZLİK HİZMETLERİNE YARDIMCI OLALIM.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR