Samsun-Trabzon Rekabeti Çirkinleştirilmemeli

Futbol müsabakalarında derbi maçlarının ayrı bir özelliği vardır. Ülkemizde derbi maçları denilince aklımıza ilk önce gelen Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor un aralarında yaptıkları karşılaşmalar gelir. Anadolu kulüplerinde ise özellikle komşu iller arasında farklı bir rekabet oluşur. Örneğin; Kayseri- Sivas, Elazığ- Malatya, Kocaeli- Sakarya şehir kulüpleri arasında olduğu gibi. Fakat bir birlerine komşu il olmamalarına rağmen Samsunspor- Trabzonspor arasında oynanan ve en önemli Karadeniz derbisi olarak bilinen iki takımın mücadelesi, her zaman çekişmeli ve renkli görüntülere  sahne olmuştur. Bu rekabet uzun yıllar da böyle devam etmektedir.  Sporda rekabet olmalıdır, ama çirkinleştirilmemelidir.
Ben bugün ki yazımda gerçekten rahatsızlık duyduğum ve olmaması gerektiğine inandığım bir konuyu dile getirmek istiyorum. Bildiğimiz gibi karadenizin en büyük illerinden birisi Samsun; bundaki en büyük etken sürekli göç alan bir şehir olmasıdır. Trabzon, Giresun, Ordu illerine bakıldığında bu illerin nüfusunun büyük çoğunluğunu ve genelini o bölgenin halkı oluşturmaktadır. Samsun"un ise belki yarısından fazlasını kendi halkından çok göç aldığı bölgelerin insanları oluşturmaktadır.
Şimdi bir düşünelim; oynadığımız rakip Trabzonspor olmadığı halde, Trabzonspor a yapılan küfürler ne derece doğru? Samsunspor tribünlerinde Samsunspor u desteklemek için gelen Trabzon kökenli kişiler bu küfürlerden rahatsızlık duymaz mı? Herkes kendi üzerinden pay biçsin; siz olsanız ne yaparsınız ve tepkiniz ne olur? Trabzonlu bir dostum bana bir gün bu konudan duyduğu rahatsızlıktan söz etti. Bu arkadaşımız kuyumcu olduğunu ve her sezon yaklaşık on beş kuyumcu arkadaşları ile birlikte sezon öncesi kombinelerini alıp Samsunspor tribünlerinde ki yerlerini aldıklarını ama artık gitmeyi düşünmediklerini söyledi. Neden? Diye sordum ve şöyle bir cevap aldım; bizler çocuklarımızla birlikte o tribünlerde otururken, bizler ve çocuklarımızın kalbi o an Samsunspor için atarken, o stadyumda Trabzon lehine küfürlü tezahurat yapıldığında çocuklarımız bizlere baba neden bize küfür ediyorlar diye sorduğunda inan abi cevapsız kalıyoruz, o çocuklara ne cevap vereceğimizi bilmiyoruz. Bu yüzden maçlara gitmememizin daha doğru olacağını düşündük dedi. Ne kadar yanlış değil mi? Bu insanlar yıllar önce göç etmiş ailelerin çocukları; bizler de onlarla aynı caddeleri paylaşmıyor muyuz? Aynı ortamda çalışmıyor muyuz? Aynı masalarda yemek yemiyor muyuz? Ne kadar Trabzon kökenli olsalar da şimdi o çocuklar hep Samsun doğumlular ve Samsunu da benimseyip Samsunspor u destelemek için maçlara geliyorlar. Ama nedense bazı gruplar tarafından küfürler ile engelleniyor. Sonrada başlıyoruz şehir Samsunspor a destek vermiyor diye.
Taraftarlık o tribünleri doldurup o tarafa bu tarafa küfür etmekle olmuyor. Ekonomik olarak Samsunspor un durumu mağlüm. Geçtiğimiz sezon tribünleri dolduran Samsunspor taraftarlarının küfürlü tezahurat ve çirkin davranışları sayesinde kulüp yaklaşık olarak toplam 350 bin TL. civarında para cezası ödedi. Yazık değil mi? Bir çok stadyumda tel örgüler kaldırılmışken Samsun 19 Mayıs stadyumu neden fair play in dışında rol alıyor. Neden gittikçe canileşiyoruz; sallaşacak bir şey bulamadığımızda tribünde kendi aramızda kavga ederek olsun Samsunspor a ceza aldırmayı başarıyoruz. Taraftar aklıselim  olmalı, Samsunspor a gelecek her türlü zarardan kaçınmalı aksi halde hedef yükseltmek yerine yine en büyük sevincimiz  ligte kaldığımıza sevinmek olur. Yeni nesil artık gerçek başarılı bir Samsunspor görmek istiyor. Umarım birlik beraberlik içinde önümüzdeki sezon şampiyon olarak süperlig vizesini alırız.   Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Selamet Atlı Arşivi
SON YAZILAR