Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

ANGARYALARA HAYIR

ANGARYALARA HAYIR

Angarya kelime anlamı olarak:1-Bir kimseye veya topluluğa zorla,ücret vermeden yaptırılan iş. 2-Bir kişiye görevi dışında yaptırılan iş.3-Kölelik düzeninde köylünün derebeyine yaptığı zorunlu hizmet anlamlarına gelmektedir.

Her üç anlam da kişiler arasındaki hukuku tanımlamaya daha yakındır.Bir kişinin diğerini gücünü kullanarak zorla ve ücretsiz çalıştırması,görevi dışında iş yaptırması sözlükte kendisine yer bulmuş.

Fakat devlet kurumlarının belirli meslek mensuplarını kamu gücünü kullanarak zorla ve ücretsiz olarak çalıştırmasının sözlükte bile yeri yok.Mali müşavirler bu kadar büyük bir zulümle karşı karşıyadır.

 Mali Müşavirlik mesleği kamu kurumları ile mükellef arasında köprü görevi görmektedir.Ve bu köprü her geçen gün daha fazla yıpranmaktadır.Maliye ve SGK Bakanına düşen görev,köprünün yükünü hafifletmektedir.Üstüne bindirdiği yükü her geçen gün artırarak çökmesine zemin hazırlamak değil.

Maliye ve SGK,personeli ile başaramadığı her türlü işi angarya olarak, mali müşavirlerin sırtına yüklemektedir. Meslek mensuplarımız bu uygulamalara itiraz ettiğinde kamu gücünü orantısız olarak kullanan bir idare ile karşılaşmaktadır.

Basit istatistiki bilgilerde bile meslek mensupları binleri eski para ile milyarları bulan cezalar ile karşı karşıya bırakılmaktadır.''Ceza mali müşavire değil mükellefe kesilmektedir.''Savunmasını yapan idarenin piyasa şartlarını bilmediği aşikardır.

Meslek mensupları olarak karşılaştığımız angaryalardan bazıları…

BA-BS Formları: İstatistiki bilgilerin toplanması olarak mali müşavirlerin sırtına yüklenmiş olmasına rağmen asıl amacı sahte fatura kullanımını engellemektir.Kamu,elinde olan imkanlar ile bu bilgilere rahat bir şekilde ulaşabilmelidir.Kamunun bu bilgilere ulaşabilmek için mali müşavirleri ücretsiz olarak kullanması akla, mantığa ve adalet ilkesine aykırıdır.Emek varsa ücret,ceza varsa ödül de olmalıdır.

İŞ KUR AYLIK ÇİZELGESİ : İşverenler her ay çalıştırdıkları personelleri,ay içinde işe giren ve çıkanları, hangi işi yaptıklarını aylık prim ve hizmet belgesi ile SGK'na bildirmektedir.Buna rağmen aynı bakanlığa bağlı olan İŞ-KUR' a da bildirim yapılması zorunludur.Sosyal Güvenlik Kurumu ile İŞ- KUR arasında yapılacak basit bir bilgi paylaşımı ile aylık işgücü çizelgelerinin gerekliliği ortadan kaldırılabilir.Bilgiye mali müşavirler aracılığa ile ulaşılacaksa belirli bir ücret ödenmelidir. Emek varsa ücret,ceza varsa ödül de olmalıdır.

KESİN MİZANLAR :Her sene Mart ve Nisan aylarında vermekte olduğumuz gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi , içinde bir çok eki barındırmaktadır.Kesin mizanda istenilen bilgilerin tamamı gelir tablosu,bilanço ve diğer ek mali tablolarda verilen bilgilerden elde edilebilmektedir.Buna rağmen Maliye Bakanlığı kesin mizanı ayrı bir bildirim olarak istemektedir.Kesin mizan bildirimi aynı zamanda bir bubi tuzağıdır.Basit bir program yardımı ile gelir ve kurumlar vergisi beyannamesine ek olabilecek iken ayrı bir bildirim olarak istenmektedir.Unutulmasın ki ,ayrı bildirim ayrı ceza demektir.Ceza çok, ücret yine yok.

Son günlerde meslek mensupları olarak yeni bir angarya ile karşı karşıyayız.TÜİK yapacağı istatistiki çalışmalar için mükelleflere bilgilerini internet üzerinden kurumla paylaşma zorunluluğu getirmiştir. Kuruma bilgi vermemenin cezası 2.281,00 TL olarak belirlenmiştir.Eline internet şifresini alan mükellef soluğu mali müşavirinin yanında almaktadır.

TÜİK'in istemiş olduğu bilgilerin büyük bölümü Maliye ve SGK'na verilen bildirimlerden elde edilebilmektedir. Bilgi paylaşımında yetersiz kalan kamu kurumları yine mali müşavirleri ücretsiz  olarak kullanma yoluna gitmiştir. Emek varsa ücret ceza varsa ödül de olmalıdır.

Mali Müşavirler, hiçbir kamu kurumunun personeli değildir.İstek dışı ve ücretsiz olarak kamu adına çalıştırılamaz.Emeğin olduğu  yerde ücret olmalıdır.Kamu kurumlarının meslek mensuplarına dayattığı her türlü angarya artık son bulmalıdır.

NOT: İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası '''TÜİK ANGARYASINA HAYIR'' isimli imza kampanyası başlatmıştır.Bütün meslek mensuplarımızı konuya duyarlı olmaya ve bir dakikalarını ayırarak kampanyaya destek vermeye davet  ediyoruz.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR