Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

ALINAN DOLAYLI VERGİLER FAZLA

ALINAN DOLAYLI VERGİLER FAZLA

 

 

 Halkımız devlete vergisini canı gönülden vermekte, verilen her verginin ülkemizin geleceği bakımından iyi olacağını harcamalarından keser vergisini günü gelmeden vermeye çaba gösterir.

   Toplanan vergilerin halkın işsizliğini ortadan kaldıracak yatırımlara aktarılmış olsa idi ülkemizde fabrika bacaları daha fazla tüterdi.

   Sosyal politika adı altında insanları tembelliğe, yardıma bağımlı, günü kurtarmaya, üretim yapmayan, tüketime dönük yapılan politikaların geleceği aydınlık olmaz.

   Sağlığa uygun olmayan ürünleri dışarıdan ithal edip, ucuz diye evlerimizde kullanılan kalitesiz eşyaların zararların görülmesi ile gelecek yıllarda daha fazla hissedilecektir.

   Dışarıdan ucuz diye işe yaramayan ürünleri ithal etmek cari açığı daha da arttırmaktadır.

   Halkımızdan alınan dolaylı vergiler tüketicilerin bütçesini olumsuz şekilde etkilemektedir.

   Ülkemizde on sekiz milyon araç bulunmakta tükettiği akaryakıtlardan, alım ve satımlardan, emlak vergileri de toplandığında devletin kasasına çok gelir gelmektedir.

   Günlük gelen faturalar incelendiğinde elektrik, telefon, doğalgaz, su, kablolu yayın ve diğer tüketim çeşitlerinden alınan vergiler tüketiciyi olumsuz etkilemektedir.

   Örneğin doğalgazdan yüzde ons ekiz katma değer vergisi 72 lira olan elektrik faturasının 11 lirası katma değer vergisi, elektrik TV 2.43, TRT fonu 0,97, enerji fonu 0,49, alış veriş iş yerinde yapılan 13 liralık alış verişten 1,40 tutarından vergi alınmakta.

   Basından okuyoruz ülkemizde kaçak elektrik kullanımı bazı bölge ve şehirlerde yaygınlaştı, bunların maliyeti borcunu ödeyene yansımakta bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması hakkaniyete daha uygun olur.

   Halkımızdan toplanan vergilerin tekrar gözden geçirilmesi, tüketicilerin bütçelerinin yarısı ödenen faturalara gitmekte, halktan bu kadar vergi toplanması insanları yoksullaştırmaktadır.

   Türkiye'deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahip çünkü dolaylı vergiler kişisel geliri dikkate almadan daha başlangıçta gayri adil özellik taşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR