YENİ STAD PROJESİ

 

Yapılan bir eseri eleştirmek her zaman risklidir. Samsun için çakılan her çiviyi takdir ve teşvik etmekte her Samsunlunun vazifesidir. Ancak son zamanlarda ilimizde yapılan bazı projeler bana meşhur Fransız Kraliçesi Marie Antoinette'nin yine kendisi gibi meşhur bir sözünü hatırlatıyor '' ekmek bulmazlarsa pasta yesinler ''. Ya da bizim meşhur atasözümüz ''camiye lazım olan mescide haram''ı.

Bir şehir düşünün ki ; genç nüfus arasında işsizlik had safhaya varmış ve yıllar önce sahip olduğu Türkiye'nin en gelişmiş 10 ili arasında olma sıfatından hızla uzaklaşarak 40'lı sıralara doğru gerilemekte. Bu şehrin önde gelenlerinin öncelikler sıralamasının evvela şehirdeki bu kötü gidişe dur diyecek projeler ve çareler üretmek olması gerekirken ,gerek yerel yöneticiler gerekse merkezi idare nezdinde Samsun'u temsil eden siyasiler ,Samsun halkına ''ekmek yok ama alın pasta yiyin '' der gibi yada camiye yani Samsun sanayi ,tarımı ,hayvancılığı ve ticaretine lazım olan 140 milyon dolar gibi büyük bir parayı yeni bir stat projesi için yani mescit için harcama kararı almışlar ve bunu da yaptıkları ihale ile realize etmeye kalkmışlardır.

Neden bu projeyi eleştiriyoruz ? Modern bir Futbol stadı ve diğer spor tesisleri Samsunun ve Samsunlunun hakkı değil mi ? Tabii ki Samsun ve Samsunlu her şeyin en güzeline layıktır. Ancak şehrimizin ve Samsunsporumuzun öncelikler sıralaması açısından baktığımızda daha acil ve elzem olan ihtiyaçlar söz konusudur.

Sayın Spor Bakanımızın bizden daha iyi bildiği ve bizlerin de gördüğü üzere Samsun'un Türkiye'de ki en bilinen markası olan Samsunsporumuz , temenni etmiyoruz ama neredeyse şu an mücadele ettiği PTT 1. Ligden düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Kulübümüz başta kamuya olan borçları olmak üzere büyük bir borç yükü altında transfer yapmakta hatta deplasman giderleri ve benzeri rutin giderlerini karşılamakta zorlanmakta. Samsunspor yönetimine ve taraftarına sormuş olsanız ; '' yeni bir stat mı yoksa kamu borçlarının silinmesini mi tercih edersiniz?'' diye. Sanmıyoruz ki stat yapılsın diyenin çıkacağını. Mevcut stadını doldurmakta zorlanan bir kulübe üstelikte ulaşım anlamında daha uzakta olan bir yerde stat yapmanın mantığı nedir. Mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait olan mevcut stadın 300 milyon dolar değerinde olduğu söylenen arsası ne amaçla kullanılacak ve Samsunspor'un bundan bir menfaati olacak mıdır?

140 milyon dolara yeni bir stat yapılacağına bu para Samsun esnaf,çiftçi ve sanayicisine 100'er bin yada 50'şer bin dolarlık dilimler şeklinde kredi olarak kullandırılsa 2000'in üzerinde işletmeye can suyu verilmiş ve yüzlerce gencimiz iş sahibi yapılmış olmaz mı ? Efendim teknik olarak bu mümkün değil demeyin. Bu memlekette olmaz denilen nelerin olduğunu gözlerimizle görüyor yaşıyoruz. Üstelik yeni stadın yapılacağı arazinin tarım arazisi niteliğinde olması da cabası . Memleketimizin kıymetli tarım arazilerinin böyle israf edilmesi sizce doğru mu?

Şunu da sakın söylemeyin ; '' biz bu spor tesislerini ileride yapacağımız olimpiyatlara ve şampiyonalara yönelik yapıyoruz'' Bunu da yemeyiz. Zira Trabzon şehrinin bu konuda en büyük aday olduğu ve tesisleşmesini çoktan tamamladığı da açıkça ortadadır. Kısaca niyetiniz haliste olsa yanlış yaptığınızı ve bu yanlıştan en kısa zamanda dönmenizi Samsun kamuoyu adına talep temenni ediyoruz. İllaki modern stat diyorsanız mevcut stadı yerinde aynen Fenerbahçe stadı gibi bölüm bölüm yeniden yapmanız daha akılcı ve Samsunspor'a faydalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Alperen CARUS Arşivi
SON YAZILAR