Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

TOPLU SÖZLEŞME YASASI


Toplu sözleşme yasası resmi gazetede yayınlandı. Taraflar yakında görüşmelere başlayacaklar. Yeni çıkan yasada son sözü kamu hakemler kurulu söyleyecek. Hükümetin kurulun vermiş olduğu kararı değiştirmeye yetkisi bu yasayla kaldırıldı. Bu değişiklik çok önemli çalışan memurların lehine olmuştur.
Bu yasa Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülürken, bazı sendikalar memurların geçim sıkıntılarını gündemde tutmak yerine sessiz kalmayı tercih etmişlerdir.
Bu zamana kadar olan görüşmelerde emekli memurlar hiç yararlanmadı. Emekli memurların hayat seviyeleri her geçen gün düşmüştür. Çalışanlar denge tazminatı ek zamlar almışlardır. Emekli memurlara da, çalışan memurların yarısı kadar ilave zamlardan verilmiş olsaydı, çalışanla emekli arasında bu kadar fark açılmazdı.
Bu gün birinci derecede maaş alan sınıf öğretmeni, emekliye ayrılan sınıf öğretmeninin iki katı kadar maaş almaktadır.
Maliye bakanının bütçe açıklamalarında, emekli memurlara verilen on yıllık artış oranının yüzde olarak çalışan memurlar ve diğer kurumlardan emekli olanlardan daha az maaş aldıkları yüzde oran olarak, açıklanan rakamlardan ortaya çıkmıştır.
Emekliye ayrılan memurların çalışmayan eşlerine verilmeyen aile yardımı yeniden devam etmektedir.
Emekli memurlar yoksulluk sınırı ile açlık sınırının arasında kalmıştı. Emekli memurlar çok fazla bir şey istemiyorlar. Normal yaşamlarını sürdürecek seviyede olsunlar bununla mutlu olmayı bilen, ülkenin diğer ekonomik gücünün ne olduğunu gören insanlardır.
Otuz yıl çalışan bir memur. Emekli sandığına onbin iş gününden fazla emekli sandığına maaşından kesinti yapılmaktadır.
Bütçeyi en fazla etkileyen elektrik, doğal gaz, tüp, telefon, su, ev kirası maaşı alıp götürmektedir. Bunların zamlanması enflasyonu artırmaktadır. Enflasyon hesaplanırken bunlarla beraber pinpon topu, mektup zarfı, plastik çocuk oyuncakları gibi birçok kalem mal torbaya atılırsa, enflasyon hesap edilirse o zaman aylık enflasyon düşük çıkar.
Toplu sözleşme görüşmelerinde emekli memurların geçim sıkıntıları da gündeme gelirse, gelmesi de gerekir, çalışanlar memurların verilenlerden uygun görülenler emekli memurlara da verilirse biraz olsun rahatlamış olur.
Yetkililer, kişi başına düşen dolar arttı diye ifade etmektedirler.
Emekli memurlar, toplu sözleşme görüşmelerinde sevindirecek karaların çıkmasını ümit etmekte, bu zamana kadar olan kayıplarında giderilmesi az da olsa emekliyi rahatlaştırmış olur.
Emekli memurların haklarını arayacak, seslerin duyuracak, gündeme getiren, basından başka sahibi yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR