Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

TAŞERON NEDEN KALKMAZ

TAŞERON NEDEN KALKMAZ

Taşeron hizmet alımı,kamu kurumlarının işlerini daha ucuza yaptırabilmesi ve işçi üzerinde siyasi ve ekonomik baskı kurabilmesi için kurulan sistemin adıdır.

Taşeron hizmet alımı ekonomik sistemin bozuk olduğu ülkelerde daha kolay gelişme imkanı bulur. İşsizliğin yüksek oranda bir ülkede ucuz iş gücü bulmak fazlasıyla kolaydır. Üstüne üstlük ucuza çalışan insanların duasını alırsınız. İşsiz kalmak ile ucuza çalışmak arasında tercih yapmak zorunda kalan insanların bir çoğu ucuza çalışmayı kabul eder. Başka bir çaresi yoktur.

Her seçim döneminde bayrak asma yarışına giren gençlerin kafasında hep aynı umut. Bayrağını astığı siyasetçinin seçimi kazanması. Ve kendisini taşeron işçi olarak herhangi bir kapıdan içeri sokması.

Siyasetçi,gençlerin çaresizliğini görür.Umutlarını sonuna kadar sömürür.

Taşeron hizmet alımının niçin kaldırılmadığına dair ekonomik bir çok sebep sıralanabilir. Aynı işin daha ucuza gördürülmesi,kamu kaynaklarının israfının önüne geçilmesi bu sebeplerden bazılarıdır.

Ama aramızda kalsın,taşeron hizmet alımın kaldırılmaması için ortaya atılan ekonomik gerekçelerin tamamı palavradır.

Evet taşeron hizmet alımı ile aynı iş daha ucuza gördürülebilir. Evet kamu kaynaklarının israfının bir miktar önüne geçilebilir.Bu gerekçeler kullanılarak taşeron sisteminin kaldırılmamasının altında yatan asıl sebep gizlenir.

Kamu kaynaklarının israfında taşeron işçilik,dış kapının mandalı olarak dahi listeye giremez. Altlarında son model makam araçları ile gezenlerin kamu kaynaklarının israfından bahsetmeleri inandırıcı değil.

Dağ başını duman almış müdürleri bile makam aracı saltanatı sürmektedir.Kimse bu israfa dur demez.

Büyüktür!!! onlar çünkü.Sizin için israf olan kaynaklar,onlara helaldir!!!

Taşeron hizmet alımının kaldırılmamasının altında yatan sebep ekonomik değil. Peki bu sömürü düzeni neden kaldırılmaz? Cevap.Basit.  Taşeron işçilerin istendiği an işten atılabilmesi. Gıkını çıkaranın ipinin çekilebilmesi.  Bizdensen işinin başına,değilsen çık kapının dışına denilebilmesi.

Seçim döneminde iş sözü verilen gençlere rahatça yer açılabilmesi. Sizlere ekmek verdik,siz de bizlere destek verin denilebilmesidir.

Seçim öncesinde akla hayale sığmaz vaatlerde bulunanların,vaatlerini sayı ile sınırlayanların makama oturduklarında yaptıkları ilk işin işçi kıyımı olması söylediklerimizin kanıtıdır.

İşçi kıyımının gerekçesine hemen herkes aynı mazereti kullanır. Çalışmalarımızı baltalayanlar,iş disiplinini bozanlar işten çıkarılmıştır. Daha oturdukları koltuk ısınmadan işlerini baltalayanları ve iş disiplinini bozanları bilirler!!!

Koltuklarına oturduklarının ertesi gününde hangi çalışmaları varsa,baltalandığını iddia ediyorlar. Dedikleri olsun. Çalışmalarını baltalayanlar var.Bir müdür,bir amir bir yere kadar çalışmaları engelleyebilir. Asgari ücretle çalışanlar,tek derdi evine ekmek götürmek olan garibanlar  hangi çalışmayı engellemiş?

İşten çıkarma yok. Sözleşmesi bitenler ile sözleşme yenilenmedi diyenler var. Vicdanlarını rahatlatıyorsa bu kelimeleri kullanmaya devam etsinler.

Ama kendilerine hatırlatmakta fayda var. Sözleşme yenilememek ile işten çıkarma arasında kullanılan kelimeler dışında fark yoktur. Adına işten çıkarma deyin,kovma deyin,sözleşme yenilenmedi deyin. Sonuç tektir. İnsanlar işsiz,aşsız,ekmeksiz kalıyor.

Taşeron hizmet alımının kendilerine verdiği güçle insanların ekmeği ile oynayanlar,bilsinler ki; bu günün yarını,bu dünyanın altı var…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR