Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Ot deyip geçme...!

İşe yaramayan , beceriksiz ve hiçbir şeye karışmayan insanlara, zaman zaman ot gibi veya ot gibi yaşıyorsun deriz. Ama Ot" lar durmuyor. Yaşantımızdaki değerleri ve yerleri gittikçe önem kazanıyor. Hayvanlarımızın yemesi için önüne bıraktığımız otları, belki de evin baş köşesine koyup, kıymet verdiğimiz değerli bir eşya haline getireceğiz.
Neden mi? Dünya, yetişebilir enerji bitkilerini tartışıyor. Örneğin Miscanthus gibi otlar kömür ve petrole rakip. Gelecek on yıl içinde, hayvanların yemi olan otlar, elektrik jeneratörlerinin yakıtı olarak kullanılabilecek.
Artan petrol fiyatları, alternatif ulaşım araçlarının yanı sıra, alternatif yakıtları da gündeme getirdi. Arayışlar tüm dünya da sürüyor. Gelecek yıllarda, Avrupa ve Kuzey Amerika; elektrik ihtiyacının bir bölümünü şeker kamışı, mısır ve diğer otlarla karşılamayı düşünüyor ve planlıyor.
Elektrik jeneratörlerinin kömür ve petrol yerine, Ot" ların çalıştırması fikri ciddi bulunuyor ve çalışmalar devam ediyor. Bu otların yetişmesi içinde çok verimli toprakların olması gerekmiyor. Ayrıca zararlı otlar cinsinden olan bu otlar, zararlı böceklerden de etkilenmiyor.
ABD, İllinois" te yapılan denemeler, ekilebilir arazilerin yüzde 10"na, bu otlardan dikilmesi durumunda, Chicago"nun elektrik ihtiyacının yarısının karşılanabileceği hesaplanmış.
Fransa ve Çin, yenilenebilir enerji kaynaklarını benimseyeceklerini açıklamışlardı. Yetişebilen enerji bitkileri arasında; mısır, şeker pancarı gibi çok iyi bilinen ürünlerin yanında, Türkiye"de fazla tanınmayan Miscanthus bitkisi de  bulunuyor. Uzmanlara göre, Avrupa"nın uygun arazilerinin yüzde 10"una Miscanthus ekilirse, Avrupa"nın elektrik ihtiyacının yüzde 8-9 "u karşılanabilir.
Okudunuz değil mi?Gel de, sen şimdi OT" larla ilgili bir şey söyle. OT gibi yaşamakta değerlendi mi ne?
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgilerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR