Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Mobil Haberleşmede ‘G’ ler..!

Uzun zamandır; görsel ve yazılı basında, peşi sıra reklâmlarda yer alan   “ 3G” ve “G” leri teknik olarak sizlere anlatayım dedim. Bu konuda çıkmış yayınları arayıp buldum. İşte bulduklarım. Paylaşalım.

Mobil haberleşme cihazlarının - cep telefonlarının - evrim düzeyini ifade eden ve G (GENERATİON)=Nesil sözcüğünden gelen bu kısaltmalarda; Birinci Nesil=1G, İkinci Nesil=2G, Üçüncü Nesil=3G şeklinde gidip, şu an tasarım olarak Dördüncü Nesil=4G düzeyine ulaşılmıştır.

1G–ANALOG; İlk cep telefonu şebekesi olup, anolog sisteme sahiptirler.70"li yılların sonu ve 80"li yılların başında kullanılan bu şebekelerde, data haberleşmeleri için normal sabit telefonlarda olduğu gibi anolog modemler kullanılırdı. Bazı model cep telefonlarıyla, seyahat sırasında bir adaptör yardımı ile bir diz üstü bilgisayara bağlanılarak uzağa veri aktarılabiliyordu.

2G–DİJİTAL; İkinci nesil denince 1990"lı yıllarda geçerli olan dijital cep telefonları akla geliyor. Bunlar GSM, TDMA ve CDMA isimleri ile anılmaktaydı. Bu arada internet ve e-mail için kullanılan ve adına 2G+ ya da 2.5 G denilen şebeke teknolojileri de kullanılmıştı. Bunların da adı GSM ve TDMA şebekeleri için GPRS ve EDGE, CDMA için ise IS-95B idi.

3G–DİJİTAL MÜLTİMEDYA; Bu nesil şebeke, 128 Kbps"den başlayan ve mega bitlere yükselen çok yüksek hızlarda veri akışına imkan verebilecek şekilde tasarlandı. ITU"nın IMT-2000 No" lu şartnamesinde global çerçevesi çizildi. Bölgesel olarak 3G ağları Avrupa"da UMTS, Kuzey Amerika" da CDMA 2000 ve Japonya" da NTT DoCoMo olarak tanımlanmıştır. Japonya" da hala cep telefonu kullanıcılarının yüzde 50"den fazlası ( yaklaşık 46 milyon kişi) tarafından kullanılmakta olan 3G şebekelerinde, daha gelişkin bir global ağdan ağa aktarma –roaming- sistemi bulunuyor. Bu sayede kullanıcı, dünyanın neresine giderse gitsin, orada geçerli olan telsiz ağa (dâhili bina /şirket içi özel santrali, uydu, GSM v.s.) otomatik bağlanabiliyor.

4G–FİLM ve TV; Bu nesil cep telefonları, 3G şebeke neslinin tüm fonksiyonlarını kapsamakta, ayrıca ek olarak, film ve TV izlenmesine de imkân vermektedir. LTE iletişim standardı, Dördüncü Nesili=4G"yi iletişimin temeli olarak kabul etmektedir. Dijital ortamda, 3G" nin ötesi olarak da adlandırılan 4G, kablosuz iletişimin geleceği olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca 4G; 3G" ye göre çok daha hızlı, kaliteli, ses ve görüntü imkânı tanımaktadır.

Teknoloji her gün kendisini yenilemekte. Takip etmek çok zor. 

Her şey gönlünüzce olsun.

Sevgilerimle…                                         

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR