Kaza mı ?

Kaza insani ihmallık,dikkatsizlik veya algılayamadığımız bir anlık ne olduğu belirsizlikden ötürü kendimize veya bir başkalarının maduretine neden olduğumuz bir durum şekli.

Ancak bütün kazalarda mutlaka kendimiz değilsede bir başkalarının yaşamında belirli bir bellek, ağır bir tranma, yaralama, sakatlanma dahada ötesi kendimize zarar vermemiş olsakta bir başkalarının yaşamına son verilecek hata,imal veya da belirleyemediğimiz nedenlerle ölümle sonuçlanan nedenleri hiç farkında olmadan aldırış etmeden sürdürülebilir olan bir hal almış ki öncelikle bütün araç sahiplerini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasının %300, %500 kısaca sigortanın zarar hanesinin kazaların çokluğundan bu kadar artış yapmak durumunda kalınmış demek ki , en iyi niyetimle bunu böyle düşünüyorum.

Örnek kendimden. 20 Kasım Cuma günü köyümüz komşularından birisinin öğlen ezanında kalkacak cenazesine katılmak istemiştik. Komşumuzdu orada bulunmak, namazında bulunmak, helalleşmek sorumluluk bilinciyle cenazeye gidiyorduk. Cuma namazı sonrası komşumuzu defin edecektik. Gel bak ki öyle mi oldu.

Cenazeye giderken az kalsın bizim cenazemiz olacaktı neredeyse.

Yeşil yurt alış veriş merkezini geçtikden sonra ilk kavşakta, göbekte normal yolumuzda Taflana doğru seyir ederken karşı şeritden göbeği dönerek büyük bir ticari transit minibüs arka sol cantdan bizim arabaya vurduğu gibi sağ tarafımızdan geçen tıra doğru havalandırdığında hareket halinde olduğumuzdan tır ile sürtünmeyle tırda bizi orta löfüşdeki direğe çevirerek savurduğundan bizde direği yıktık neredeyse karşı şeritdeki yola geçecektik artık hayat ters dönmüşdü kısacası tekerler yukarıda, kafalar tavanda tek duamız Haktallah’dan isteğimiz araçın içinden sağ salim çıkmakdı, ters takla ile kendimizi hakikatten’de yerde bulduk. Durmuşdu uçmuyorduk ,Haktallah dualarımızı kabul etmişdi, verirmiş sadaka dedikleri demek böyle bir şeymiş. Araçtan çıktık arabanın yeni ve sağlam olmasınında ağır bir sonuçla karşılaşmamamızın nedenlerinden birisiydi elbette.

En büyük etkende emniyet kemerlerimizin takılı olması, ağır sonuçların bize ve sevdiklerimize yaşatmamasının sonuçu idi tabii ki.

Trafikte sonuç itibari ile bir başkalarının dikkatsizliği ihmallığı ve nedeni bilinmeyen sonuçların bedelini az hasar ile atlatabilmek içinde mutlaka trafiğe çıkan herkesin kurallara rihayet etmesi gerekir, benim başımdan geçen bu olumsuzluğun sonuçlarından kendimizi bir çok ağır sonuçlardan kurtarmışsak kusursuzluğumuzun nedenlerinden birisi olan emniyet kemerlerimizin takılı olması ağır feci negatif sonuçlardan kurtulmamız bir başkalarının ihmali yüzünden kendimizi savunmak içinde sağlıklı olabilmenin koşulları, kurallara olabildiğince uyum göstermek sevenlerimizi ve sevdiklerimizi üzmemek için mutlaka trafikte kurallara uymamızın zorumluluğu vardır.

Ne yazık ki toplum kural tanımamayı muharet saymakla kendimize olan saygımızı yitirdiğimiz gibi bir başkalarını madur etmenin umursamazlığı , vurdumduymazlığı kendi hatamızdan ötürü başkalarına verdiğimiz zararın pişmanlığını yaşama duygusunu yitirmek bütün trafik kazalarının olan halde anlaşılır olması maddi ve manevi tedavisi mümkün olmayan yaşamlarını kaybetmekle sonuçlanan geri dönülmesi mümküm olmayan psikolojik nedenlere yol açan güven duygularını yitirmeye güvensizliğin rütün hal almasının nedenleri niçinlerine bakıldığında kuralsızlık,umursamama, aldırış etmeme hepsinden önemliside bunca trafik kazası sonuçlarına bakıldığında hiç ders çıkartmayan bir toplum haline dönüştürürdük sadece, istitastik bir rakam vereceğim bakın, siz teröre terörün her türlüsüne karşı olmak bir insanlık görevi olması gerektiği bilinciyle sadece 2014 yılının verilerine bakıldığında vehametin sonuçlarını çok daha iyi anlayacağımızı düşünerek kendi yaşadığım olumsuzluğu ve 2014 yılı veri sonuçlarını siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istedim.

Sadece 2014 yılı 376.759 trafik kazasında, 3.524 kişi yaşamını yitirip,285.059 kişi yaralanmış yaralananların sadece %30 unun engelli kaldığını düşünürsek zaten engelli nüfusunun %13 olduğu yurdumuzda her yıl 8.552 kişi engelli sayısın artırmakda.

Trafik kazalarından ötürü yaşamını yitirenlerin, ailelerinin düşürüldüğü durumun empatisini yaptığımızda yapılan ihmallik, dikkatsizlik, vurdumduymazlığın ve kağale almamanın kaza öncesi iyimser düşünüldüğünde dikkatsizliğin, ihmalin veya bir anlık dalgınlığın sonuçlarını ve bedellerini mahsum ve mazlum insanlara ödetmenin maharetliğini anlamak hiç mümkün değildir.

Trafik kurallarını uymamanın sonuçu ve cezalandırılmalarının nedenlerinden biride umursamamak diye düşünüyorum.

Ateş düşdüğü yeri yakar mantığından çıkıp yanan ateş devam ettiğinde bir gün bizleride yakacağını, en büyük cezalandırmanın inancımıza göre ahiret ateşi yaşarken bu dünyanında bütün bu olumsuzluklardan umursamamazlığın sonuçlarında ancak mutlaka yaşarken bizlerinde yanabileceğini düşünmekten kendimize alı koymamamız gerektiğini düşündüğünden kendi başından geçen bir trafik olayı ile örneklendirerek 2014 yılı sonuçları ve toplumun içine düştüğü buhram bunalım aldırış etmemenin mutlaka yansıması olacağını düşünerek bir nebzede olsa bugün kü köşemde ki yazımda sizler değerli okuyucularımızla düşüncelerimi paylaşmayı uygun buldum.

Bütün olumsuzluklardan arınmış kötü düşünce ve niyetlerden soyutlanmış sağlıklı,mutlu yarınların sizlerin olması dileğiyle sevgi ve saygılarımla.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR