Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

Kamu kurumlarında israf olmasın

 Kamu kurumlarında hizmetler halktan alınan vergilerle yerine getirilmektedir.

Yapılan harcamalar rastgele yapılırsa veya israfa yol açarsa, hem zamandan harcanmış olur. Hem de kaynaklar heba olur.

En basit kamu araçlarının yakıtları, ısınma, elektrik su basit gibi görülen harcamalar Türkiye genelinde toplandığı zaman rakamlar yüksek çıkar. Kamu araçları da özel işlerde kullanılmasın.

Her hangi bir kamu kuruluşunda boşuna akan musluktan rahatsız duyulmuyorsa o kurumda israfın bir örneğidir. Makam odalarının konforu hiçbir işe yaramaz. O odalar gösteriş için vardır. Sorumlular her gün nerede aksaklık olup olmadığını kontrol etmelidir.

Bir okulda bir öğrencinin başına düşen Lavabo taşı öğrencinin hayatına mal oldu.

Bir hatıramı anlatmak istiyorum. Yıllar önce Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi belediyesinde misafir bulundum. Orda toplantı vardı. Toplantıya gelenlerden birisi belediye başkanına sayın başkan bugün yeme içme belediyeden olsun dedi. Orada toplantıda bulunan bir iş adamı da ben Almanya'da dostum belediye başkanının misafiri oldum. Yemeğe gittik, yemek parasını cebinden verdi dedi. Bizim kültürümüzden gelen alışkanlık yedirme içirmeyi çok severiz. Yedirme içirme halktan toplanan vergilerden olmasın.

Bir anımı daha anlatmak istiyorum. Ladik Akpınar öğretmen okulundan sonra tıp fakültesinde okuyan, İstanbul Cerrah Paşada, şu anda profesör olarak görev yapan hocamız geçen yıl öğretmen okulundan pilav gününde hastanede olanı anlattı.

Ben nöbetçi olduğum gece hemşire yanıma geldi. Hocam bazı yerlerin lambaları söndürülmüş dedi. Sonra söndürenin kim olduğunu öğrendim. Buradan mezun olan emekli öğretmen bizim hastamızdı. Neden lambaları söndürdünüz hocam dediğimde odalar da hasta yatmıyor. Boşuna lambalar yanmasın diye söndürdüğünü söyledi. Profesör bu okulda böyle eğitim verildi. Böyle öğretmen yetişti. Milletin malının korumanın bir örneğidir dedi.

Havalar ısınınca kamu binalarında boş yere kaloriferler yakılması da israftır. Devlet yeni kurulduğunda bütçe imkanları olmadığı zamanlarda devlet dairelerinde görev yapan insanların soğuktan paltolarını çıkarmadan görevlerini yapıp bu günlere gelinmiştir.

Okulda yere düşen bir tebeşiri öğrenci onu çiğnemeden alıp yerine koymasını öğrenmelidir alışkanlığı küçükken kazanmalıdır.

Devlet kurumları halkın kurumlarıdır. Kaynaklar rastgele harcanmasın. İşe onu en iyi yapabilecek insanlar alınmalıdır.

Kurumlar ihtiyaçları olan yiyecek, malzeme, her ne işe, alım şartnameleri yasalarına uymak sorumluluğunu bilmelidir. Yanlış hesap Bağdat'tan döner atasözü vardır.

Bazı okullarda müdür odaları çok büyük ve konforlu bu odalar sınıf olmalıdır. Dershane sıkıntısı çekilen okullarda büyük müdür odasına gerek yoktur.

Kamuları yöneten insanlar savurgan olmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR