HOCA

                                                       HOCA

Bilindiği gibi hoca danışılan yol gösterici bilgeliği ileanılan kişilere verilen sıfattır .

Ancak bizim hoca Nasrettin hoca  .

Hoca bir gün eşinin isteği üzerine  ormana oduna gitmeye karar verir  ağırdan eşeğini  çıkaran hoca ormanın yolunu tutar  yolda hocaya rastlayan ahali hocaya eşeğeniye ters bindiğini sorar .

Hoca eşek ormanın yolunu biliyor zaten bende geriye bakarakne kadar yol gittiğimi görmek için der.

Bu sözleri duyan ahali hocaya bir defa daha hayran olur hiçkimsenin aklına gelmeyen şeyler yapıyordu hoca .

Eşek ormanı bulur hoca da gittiği yolun mesafesini ölçmüştür .

Hoca şöyle bir ormanı gözden geçirir  ocağına hazırlayacağı odun  öyle odun olmalıdır ki hem kendisiniçokça  yormayacak  hem de her balta vuruşunda  hızlı iş yapıp evine bir an önce dönmeyidüşünen hoca  gözüne kestirdiği büyükçebir ağacın dalına çıkar .

Her  baltayı dala  vuruşunda ormanda yankılanan sese doğru ahali gelir  hocayı gören ahalinin kimisi kolay gelsin dergeçer   çok bilge diye inandığıhocanın  hayranlıkla  dala balta vuruşunu seyreder  bakar bazıları da hocaya üzerine bastığındalı kesiyorsun dese de hoca pek aldırış etmez hatta öfkelenir bire küstah  bana ne yapacağımı sen mi öğreteceksin diye çıkışır.

Hoca bastığı dalı kese dursun  ormandaki sese gelen ahali  hocanın dalını kestiği ağacın altında kavgayatutuşur  hoca işini bilir diyenler  ne yaparsa doğru yapar diyenler  bastığın dalı kesiyorsun diyenler  vardır bir bildiği diyenlerin kavgasını görenhoca  büyük bir hevesle  baltayı dala vurmaya devam eder hoca  ahalinin kendisi için yaptığı kavgadan  keyif alır itibar gördüğünü düşünenhocanın  bastığı  dal büyük bir çatırtıyla yere düşer  kestiği dalın altında kalan hocayı  yerde gören ahali büyük bir şaşkınlıkla  nasıl düştüğüne   hayranlıkla bakar ancak hoca çok acıçekmekte  evinin ocağında yakmak içinkestiği dalın altındadır .

Ahali  hocayı kestiğidalın altından kurtarır  ahali sorarnasıl oldu bu balta mı elinden düştü ,ayağın mı kaydı ,tansiyonun mu çıktı ,şekerin mi yükseldi  ,gözün mü karardı .

Bizim bilge hoca hiç birisinin sorduğuna cevap vermezaldırış ta etmez bana bastığın dalı kesiyorsun diyenleri sorar kimdi onlar dahaönce fırça yemiş azarlanmış ahalinin bazıları biraz çekinerek birazda korkarakbizdik efendim der  hoca  bu sefer büyük bir sevgi  ve hoş görüyle  siz benim düşeceğimi biliyordunuz  düşeceğimi bildiğiniz gibi  nezaman öleceğimi de bilmelisiniz .

Ahaliden bazıları hoca ne zaman öleceğini bilemeyiz amabastığın dalı kesiyordun düşeceğini bilemeyecek kadar  bizi hiçbir şey bilemeyecek mi  zannediyordun  derler.

Bu makalenin başka bir versiyonu sonucu da şöyle biter.

Bastığı dalı kesen hoca yere düştüğünde yanına gelen ahalicanın çok yanıyor mu neren ağrıyor  neyapmalıyız da hocayı bu ağrıdan sızıdan kurtarmalıyız diye tartışan ahaliyehoca doğrulur  siz ne yapacağınızıbilemesiniz bana ağaçtan düşüp iyileşen birini getirin ancak benim  derdimi ağrılarımı o anlar der…

Uzun zamandır siz saygı değer okuyucularımızdanayrıydım  bunun için özür dilerim  ancak sorunlarda problemlerde bitmez  problemlerde sorunlar da aşılmak için vardır.

Sağlıklı ve mutlu günlerin siz değerli okuyucularımızınolması temennisiyle  sevgi vesaygılarımla

                      SEDAT  YILMAZ.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR