Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Enerji ekonomisi...

ENERJİ EKONOMİSİ ve ENERJİ SAVAŞLARI!

İki yabancı profesör yazarın kitaplarından örnekler vererek bu haftaki köşemi doldurayım.
Enerji ekonomisi alanında önemli eserleriyle tanınan profesör JACGUES PERCEBOİS “Ekonomik Teorinin Enerjiyle İlgili Tartışmalara Katkısı” başlıklı makalesinde; “Enerji meseleleri,enerji ekonomisi çerçevesinde ele alınırsa, cevapların bir bölümünü mikro yada makro ekonominin katkılarında bulan dört önemli soru ortaya çıkmaktadır” diyerek şöyle sıralamakta;
1-Enerji talebi ekonomik aktiviteyle bağlantılı olarak nasıl gelişir? (Enerji/Büyüme)
2-Enerjinin belirleyici fiyatı nasıl bir gelişim gösterecektir? (Optimal Tariflendirme)
3-Bir şebeke endüstrisinin optimal yapısı nedir?
4-Dışsal maliyetler (negatif dışsallıklar) ekonomik hesabın içine nasıl sokulacaktır?
Ayrıca Profesör J.M.CHEVALİER"de “Büyük Enerji Savaşları” başlıklı kitabında, yüzyılın enerji problemini şöyle anlatmaktadır.
“Ekonomi, enerji, çevre alanlarındaki eşitsizliklerin yönetimi, hayatta kalmamızın koşulları gibi beliren yeni dayanışmaların yaratılmasından geçmektedir” diyerek ülkelerin, enerji davalarını kendi ulusal ekonomilerine göre çözerken global-evrensel-düşünmek zorunda olduklarına işaret etmektedir.
Profesör Yazar, sonuç yerine altı büyük eylem ve düşünüş eğilimi üzerinde ısrarla durmaktadır. Yazara göre, bunlar gerçekte dünyanın varlığını sürdürmesi için bulunduğumuz yüzyıl boyunca verilecek beş büyük savaştır, diye yazarak sıralamıştır;
1-Enerji etkinliğini,uluslar arası politik bir öncelik olarak kabul etmek,
2-Sera etkili gaz emisyonlarını azaltmak,
3-Enerjiyi ekonomik kalkınmanın ve eşitsizliklerin giderilmesinin hizmetine sokmak,
4-Aktörleri,sorunlu hale getirmek,
5-Sosyal maliyetleri ve her bir enerji biçimine ilişkin çevresel maliyetleri ölçmek ve göz önünde tutmak.
İki profesör yazarda, sosyal maliyetleri ve her bir enerji biçimine ilişkin çevresel maliyetleri ölçmek,göz önünde tutmak ve ekonomik hesapların içine sokmak gerektiğini belirtmektedir.
DURMADAN KİRLETTİĞİMİZ VE YOK ETTİĞİMİZ DÜNYAMIZA DAHA ÖZENLE,İHTİMAMLA YAKLAŞMAK ZORUNDAYIZ. ÇOCUKLARIMIZA,YENİ NESİLE,YAŞANILMAZ BİR DÜNYA BIRAKMAMAK İÇİN KİRLETENLERE MÜSAMAHA ETMEMELİYİZ.
Kaynakların nasıl kullanılacağı, nasıl üretim yapılacağı ve bu üretimin nasıl bölüştürüleceği ekonominin konusudur. Kaynakların yok edilmesinin önlenmesi ve çevre tahribatlarının aza indirilerek ekonomik büyümenin sürdürülebilmesinin sağlanması ise ekolojinin alanına girer.Bu nedenle EKONOMİ ve EKOLOJİ arasında ilişki bulunur.
Yaşamak için üretmeye ve tüketmeye devam etmek zorunda olduğu düşünülen bu dünyadaki EKONOMİ,çevrenin ortaya koyduğu olumsuzlukları ortadan kaldıracak EKOLOJİ"yi ezmeye devam edecektir ve dengeler bozulacaktır. Nitekimde bozuluyor. İnsanoğlu, bir türlü menfaatlerinin öne geçme isteğine engel olamıyor,yaşamı riske girse bile..!
Herşey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.


 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR