Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

CEK,CAK-TİK,TIK

CEK,CAK-TİK,TIK

Türkçe'de zaman kavramı basitçe dörde ayrılır.Şimdiki zaman,geçmiş zaman, geniş zaman, gelecek zaman.

Şimdiki zamanı;bir işi yapıyor olanlar,geçmiş zamanı bir işi yapmış olanlar;geniş zamanı; insanların gazını almak isteyenler,gelecek zamanı ise siyasetçiler kullanır.

Siyasetçiler gaz almayı iyi bilir. Peki o zaman neden geniş zaman yerine gelecek zamanla konuşmayı tercih ederler? Cevap basit. Siyasetçiler akıllı adamlardır. Geniş zaman yapısı,eylem ve durumun ne zaman başladığını ya da ne zaman biteceğini bildirmez.

Güneş doğudan doğar. Ezan günde beş kere okunur gibi kesinlik bildiren cümleler kurmuyorsanız, geniş zamanla kurulmuş cümleler güven duygusunu zedeler.

Yaparız,hallederiz,bakarız,işe yerleştiririz gibi geniş zamanla kurulmuş cümlelere muhatap olan kişi,istisnalar hariç,kendisine söylenenlerin yapılmayacağını bilir.

Siyasetçiler güven duygusunun öneminin farkındadır. Bu yüzden geniş zaman yerine gelecek zamanı kullanmayı tercih ederler.

Samsun özelinde benim gözdem Erdoğan TOK. Göreve gelmesinin üzerinden sekiz ay geçti. Ama gelecek zamanlı vaatlerden başka bir şey konuştuğunu göremedim. Cümlelerinin çoğu gelecek zaman ekleri olan –cek,-cak ile bitiyor. Bir işin yapıldığını gösteren geçmiş zaman ekleri  -tik,-tık'ı hiç kullanmıyor. Sanki 30 Mart seçimleri yapılmamış,kendisi seçimi kazanmamış gibi davranıyor.

Sayın Başkanın gelecek zamanlı cümlelerine bir göz atalım.

Doğalgazın olmadığı bölgelere doğalgaz getireceğiz. Mart ayı kış sayılır. Hadi seçim yarışı yeni bitmişti. Geçtiğimiz kış doğalgaz gelmedi. Kasım ayı bitiyor. Yeni bir kışa daha girdik. Sayın Başkan acaba kentsel dönüşüm ve heyelan bölgesi olan mahallelerden hangisine doğalgaz getirdi?'              ''Doğalgaz gelecek.'' diyor. Dört kış kaldı,Sayın Başkan.

 Kentsel dönüşüm bölgelerinde vatandaş mağdur edilmeyecek. Samsunlu müteahhitlerle iş birliği yapılacak. Vatandaşlarımızla konuşacağız. Halkımız istemez ise kentsel dönüşüm yapılmayacak.     Halk mağdur olacağını gördüğünde ''evet''demeyecek.Plansız,projesiz evlerin yerine planlı projeli evlere mağdur olmadan sahip olamayacağını anlayacak.                                                                            ''Mağdur etmeden kentsel dönüşümü yapacağım.''diyor.Dört yıl kaldı Sayın Başkan.

İlkadım'a büyük bir kongre ve kültür sarayı yapılacak.

Eğitim Kampüsü yapılacak.

Her mahalleye spor merkezi yapılacak.

Sayın Başkan farkında olmayabilir. Ama seçim bitti. Seçimi kendisi kazandı.Vaat dönemi geçti. Şimdi iş yapma zamanı. Başkanlık vaat etme makamı değil,verilen vaatleri yerine getirme makamıdır.

İş yapma zamanını Sayın Başkan yanlış anlamasın. Erdoğan TOK,öğrenci evini ziyaret etti. Erdoğan TOK,hacıları ziyaret etti. Erdoğan TOK,bilmem hangi mahalleyi ziyaret etti. Erdoğan TOK,gül dağıttı. Erdoğan TOK,fırına pide attı gibi haberler belediyecilik hizmeti sayılmıyor.Haberi olsun…

Temcit pilavı gibi aynı vaatleri tekrarlamayı bıraksa iyi olur. Yapacaklarını (yapabilirse) değil yaptıklarını bilelim.

Seçim öncesinde ve başkanlığı döneminde yeterince cek,cak dinledik.Artık tik tık duymak istiyoruz.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR