Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

ASGARİ ÜCRET 1500 TL OLUR MU?

ASGARİ ÜCRET 1500 TL OLUR MU?

Bu aralar sık karşılaştığım sorulardan biri…Asgari ücret 1500,00 TL olur mu ?Cevap : Evet.                    Asgari ücret  1500 TL olur.Peki CHP asgari ücreti 1500 TL’ye çıkarabilir mi?Cevap: Bilmiyorum.

Asgari ücreti artırma imkanına sahip olmak başka şeydir.Bir siyasi partinin bunu yapması başka şey. Siyaset kenarda kalsın.Ekonomik olarak asgari ücret nasıl 1500,00 TL olur ? Bir bakalım…

Kaynak,kaynak,kaynak…Bu aralar herkesin dilinde bu kelime.Kaynak nereden bulunacak? Öncelikle artı bir kaynağa zannedildiği kadar ihtiyaç yok.Var olan kaynaklar yeterli.

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçi sayısı bir milyondan fazla.Kamu,bu işçileri taşeron firmalar aracılığı ile çalıştırmakta.Yani, işçi aslında kamuya ait bir işi yapmakta fakat işvereni kamu değil.

Devlet aracı vasıtasıyla işi yaptırmakta.Taşeron firma üzerine karını koyarak ihaleyi alıyor.Kazandığı paranın belirli bir bölümünü  maaş olarak dağıtıyor.Geriye kalanını ise kar olarak kasasına atıyor.

Taşeron firmanın kar olarak kasasına koyduğu para işçiye dağıtılabilir.Yeni bir kaynağa ihtiyaç duymadan asgari ücret artırılabilir.

Tabi bu yöntemin olmazsa olmaz koşulu,taşeronun kaldırılması.Taşeron firmalara yapılan ödemenin işçiye yansıtılabilmesi için arada taşeronun olmaması gerekir.

Kamu kurumları kendi bünyelerinde bir şirket kurabilir.Personel alımı bu şirketler aracılığı ile yapılır. Kamuya ait şirketler kar amacı gütmeyeceği için işçiye ödenen para artar.

Denklem ne kadar basit değil mi? Bu denklemi ortaya sunduğunuzda çok bilmiş !!! ekonomistler ayağa kalkar.Taşeronun kaldırılmasının zararlarını anlatırlar.Üstelik ekonomik veriler ile…

Ama kıyaslamayı yanlış yaparlar.Bilerek,isteyerek.Kıyas kadrolu kamu çalışanlarının aldıkları maaş ile yapıldığı için kendilerini haklı gösterirler.Ve dinleyenler hak verir…Adamlar haklı,memleket batsın mı, sorusu ile konu kapanır.

Kıyası kadrolu kamu çalışanı ile yaparsanız memleket batar.Ama bu işçiler kamu kurumlarının kuracağı şirketler aracılığı ile sözleşme yapılarak çalıştırılırsa ne olur? Taşeron firma aradan çıkar. İşçilerin aldıkları ücret artar.Memleket de batmaz.

Bizim bildiğimiz bu sistemi hükümetler bilmez mi? Bilirler...Bilirler ama işlerine gelmez. Taşeronun kaldırılmaması için sıralanan ekonomik sebepleri çöpe atın.Bu sebepler gerçeği gizlemek için maske vazifesi görür.

Taşeronun kalkmamasının ardında tek gerçek sebep vardır.O da siyasidir.Siyasiler işçi alımları ve işten çıkarmalarda taşeron silahını iyi kullanır.Yandaşları işe almanın ya da muhalifleri işten çıkarmanın en kolay yolu taşeron sistemidir.Belediye başkanlarından sıklıkla duyarız.’’Biz ne yapalım taşeron firma işe almış.Biz ne yapalım taşeron firma işten atmış.’’ Bu sayede olası tepkilerin ve oy kayıplarının önüne geçerler.

 Kamu kurumlarında asgari ücreti artırmak kolay.Özel sektörde nasıl olacak? Artan maliyetler karşısında işçiler kapı dışarı mı edilecek? Büyük ekonomistler!!! bu sözlerle insanları korkutuyor.

Oysa gelir ile harcama arasında doğru orantı vardır. Basitçe, gelirde meydana gelen artış,(insanlar parayı mezara götürmeyeceğine göre) talebi artırır.Artan talep piyasanın canlanmasını sağlar.            Piyasa canlanmaya başladığında fabrika bacaları tüter  ve üretim artar.

Artan üretim,istihdama ihtiyaç duyar.İşsizlik,artmaz.Aksine azalır.İşsizliğin temel sebebi ücretler değil üretim azlığıdır.ABD,Almanya,İngiltere,Japonya gibi ekonomik devlerin hepsinde ücretler yüksektir. İşsizlik ve enflasyon düşüktür.

Peki ekonomik olarak mümkün olan bir şeyi Ak Parti hükümeti neden yapmaz? Ne diyordu Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK? ‘’Asgari ücreti 1500,00 TL yapmak işçiye zulümdür.’’

Asgari ücreti 1500,00 TL yaparak vatandaşa zulüm mü etsinler?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR