Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

Ağaç fidanı dikelim

Her nerede olursa olsun, ağacın olduğu yerde sağlık, enerji, huzur temiz hava, barış kardeşlik, onun yanında güneşli hava akarsuda ,birde havada uçan kuşlar varsa o gün insan kendini yalnız hissetmiyor.

İnsanın yalnız olduğu yerde ağaç varsa insan kendini yalnız hissetmiyor. Ağaç insanlarla konuşuyor. Yalnız tenha bir yerde giderken ağaç dalında öten kuş ben buradayım siz yalnız değilsiniz diye insanla adeta konuşuyor.

Ağacın meyvesinden tüm insanlar besleniyor. İnsanlar ve hayvanlar gölgesinden faydalanıyor. Yağmurda şemsiye görevi yapıyor. Ağacın olduğu yerde temiz hava vardır. Hava kirliliğini yok ediyor. Ağacın olmadığı yerde karamsarlık vardır. Kuşlar ağaçlarda toplanırlar. Beraber uçarlar kendilerini arada emin hissederler.

Günlük hayatımızda ağaçtan yapılan her türlü eşyalardan faydalanırız. Ağaç olan eşyalar evlerde ve iş yerlerinde daha doğal görüntü veriyor. Ağacın dört mevsimde ayrı ayrı güzellikleri vardır. Her mevsimde görüntüsü insanın üzüntülerini yok eder. Ağaç hava kirliliğini yok ediyor. Bol oksijen sağlıyor. Bol yağmur yağıyor, bolluk bereket demek toprağı ve ağacı seven bir milletiz.

Bir hatıram aklıma geldi.

Öğretmen olarak görev yaptığım köy, ilçeye çok uzaktı, ilçeye gelirken ve köye tekrar dönerken çoban köpeği saldırır diye korkardım. Gidip geldiğim yolda, ağacın olup olmadığını takip ederdim. Çoban köpeği bana saldırırsa çoban gelene kadar bana zarar verebilirdi. Bende kendime ne yapabilirim diye düşünürdüm aklıma ağaca çıkarım ve saldırıdan kurtulurum kendimi saldırıdan korumuş olurdum. Çoban gelir bende ağaçtan yere inerdim. Uzun yolda böyle bir tedbir olmayı düşündüm. Ağaç insanı tehlikeden koruyor. Ağaç ıssız bir yerde yalnız kaldığın zaman bile en iyi bir arkadaştır.

Terme'de görev yaptığım köyde okulun bahçesi genişti. Uygun yerleri ağaçlandırdım. 100'e yakın kavak ağacıda yetiştirdi. Köylüye örnek oldum. Geliri okulun ihtiyaçları karşıladı. Öğrencilere ağaç sevgisini ve üretken olması kazandırmak.

Samsun şehri hepimizin beraber yaşadığımız yer. Şehrimize dikilen ağaçları koruyalım ağaç dikimine uygun yerlere belediyeler ve ilgili kurumlar ağaç fidanı dikiminde öncülük etmelidir. İnsanların yazın ağaçlı rahat oturabileceği çay bahçeleri yok denecek kadar az çay bahçeleri şehre ayrıca güzellik veriyor. Sahilde çok boş yerler var. Buralar daha da ağaçlandırılabilir.

Yeni imara açılan yerlerde imar planında mutlaka ağaçlı dinlenme yerleri olmalıdır. İnsanlar yazın oturup dinlenmek için ağacı uzak olan yerlere piknik yapmaya gidiyorlar. Bu yerler insanların yorgunluğunu ve stresini gidermektedir.

Yurdumuzun batı şehirlerinde çok gül ağacı görülmektedir. Bulunduğu şehre ayrı bir güzellik vermektedir. Aynı zamanda şehre çok koku salmaktadır.

Şehrimizde güllük gülüstanlık olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR