Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

19 MAYIS 1919

       19 MAYIS 1919

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş savaşının ilk adımı ve Cumhuriyete giden yolun başlangıcı 16 mayısta, İstanbulda Bandırma vapuru ile 19 mayıs 1919 Tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, kendisine inanan arakadaşlarıyla birlikte milli hakimiyete dayanan, kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devletini kurmak için yürüdüğü uzun ve yorucu yolun ilk adımı Samsundu.

Atatürk Nutuk'a 19 Mayıs 1919 Tarihinde Samsun'a çıktım.Umumi durum ve manzara Osmanlı devletinin içinde bulunduğu gurup, Dünya savaşında yenilmiş, Osmanlıordusu her tarafa zedelenmiş şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalamış, Savaşta uzun yıllar millet yorgun ve fakir düşmüş.

Atatürk şunları söyler, Milli hakimiyete dayanan kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak, İstanbuldan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun'da, Anadolu topraklarında basar basmaz uygulanmasına başladığımız karar bu karar olmuştur.

Türk'ün hassasiyeti ve gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklal, ya ölümdür.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizi işgal eden düşmanları yok etmek için, kurtuluş savaşına Samsunda başlatması çok önem taşır.

Samsun Tarihi bir şehir olmanın önemini bilen, Millli duyguları her zaman muhafaza eden, Devletin ve Milletin bölünmez bütünlüğüne her zaman sahip çıkan, Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürüyen 19 mayıs şehiridir.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun.


                            Necati Şahinkaya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR