Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Yetki kıskacında ezilen...

Yetki kıskacında ezilen elektrik fen adamları..!

Sayın okurlar çok zamandır sizlerle birlikteyiz. Amacım sizleri bilgilendirmek ve duymadıklarınızdan haberdar etmektir. Sevgili okurlar, gün geldi teknik, bazen siyasi ve arada birde güncel konularda yazdım.
Müsaade ederseniz, bu haftaki köşe yazımı bana,yani yetkileri kıskaç altına alınıp yok edilmeye çalışılan ELEKTRİK TESİSATI yapan meslektaşlarıma ayırdım.
Meslek Odası Başkanı ve Mesleki Federasyonun yönetim kurulu üyesi olarak,mesleğimiz konusunda yaşadığımız sıkıntıları, bu köşede sizlerle paylaşayım dedim.
Meslek grubumuz, rahmetli Turgut ÖZAL zamanında FEN ADAMLARI statüsüne kavuştu. Alınan eğitime göre de,yapabileceği işler konusunda yetki verilerek, gruplara ayrıldı.
Maalesef yetkilerimiz çeşitli zamanlarda gaspa uğradı. Yasal yollara baş vurup, var olan yetkilerimize uzun uğraşlar sonucunda tekrar kavuştuk. Garibanın, eşeğini kaybedip tekrar bulunca sevindiği gibi bizde var olan haklarımıza tekrar kavuşmanın sevincini yaşadık.
Bu ülke; mesleklerin içinde bulunan, eğitim durumuna göre gruplara ayrılmış birimler arası, bir türlü koordinasyon sağlayamadı. Sürekli kopuk halkalarla iş yapılamaz duruma gelindi. Asıl sorun,yetkiyi eline geçirip, yetki mekanizmasının başında bulunanlar. Çünkü yetki bizde olsun düşüncesiyle,tüm yetkileri yasalarla kendi lehlerine çevirmeye kalkıyorlar. Zaman zaman diğer meslek grupları yetki sorunu yaşasa da, ne hikmetse bizim ELEKTRİK TESİSAT grubu olarak sorunlarımız kalıcı oluyor,sorunu çözemiyoruz.
Yıllardır, yetkilerimizin gasp edildiğini, büyük haksızlığa uğradığımızı tüm yetkili makamlara taşıdık. Ama bir arpa boyu yol alamadık. Nedeni mi? Basit. Yetki mekanizmasının başında, bir üst olan –eğitimine göre- elektrik mühendis grubu olduğundandır. Her şeyin yetkisi bende olsun düşüncesini yıkamadık. Yetkilerimizin gaspına devam edin (!). Sorunun asıl kaynağı tüm yetkiler bende olsun, geri kalanda viran olsun du. Meslek grubu olarak karşımızda duran elektrik mühendislerinin bu haksız tutumlarına ve uygulamalarına ne yazık ki dur diyecek bir babayiğit (!) yetkili bulamadık. Ayrıcalık istemiyoruz, YASAL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ. İşte bu kadar basit, YASAL HAKLAR. Yasaları çiğneyenler ,bir gün gelir bu yasaların altında kalıp, ezilirler.
ELEKTRİK TESİSATI yapan meslek grubunun yetki ve sorumlulukları konusunda, bir çok gelişmiş ülkenin uygulama ve yasalarını inceledik. Bizler çağdışı kalmışız da farkında değiliz.
Avrupa Birliği –AB- ile uyum çalışmaları çerçevesinde, bir çok düzenlemeler yapılmaya çalışılırken, meslek grubumuzun dışlanmasına bir anlam vermek mümkün değildir. Oysa Meslek Eğitim Merkezlerimizin –Çıraklık Eğitim Merkezi- uyguladığı müfredat Almanya" dan alınmadır. Almanya" nın verdiği ustalık belgesi ile Türkiye" nin verdiği ustalık belgesi arsında iş yapabilirlik açısından çok büyük farklar vardır. AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde ELEKTRİK TESİSATI ile ilgili iş yapımında FEN ADAMININ yetki sınırı yoktur,yaptığı işten sorumlu tutulur. Yetkisi olmayan kişilerede elektrik tesisat işi yaptırılmaz.
FEN ADAMLARI (Teknik Öğretmen-Tekniker- Teknisyen-Usta) ile ELEKTRİK MÜHENDİSLERİNİ karşılaştırırsak; Mühendis grubu, teorik olarak daha fazla eğitim alır. Türkiye" de hemen hemen hiçbir mühendislik fakültesinde elektrik tesisatçılığı alanında ders yoktur. Var olan derste kimse gitmediğinden kaldırılmıştır. Fen adamları ise uygulamaya yönelik eğitim almaktadır. Elektrik tesisatı ile ilgili uygulamalı bir eğitim almayan mühendis arkadaşlar sınırsız yetkiyle donatılırken, uygulamalı ve teorik olarak azda olsa ders gören Fen Adamlarının yetkileri yok sayılmaktadır.
Sayın okurlar,bu uygulama hukukla, adaletle bağdaşır mı. Tam tersi olmalı. İç tesisat yapan Fen Adamları yetkili kılınmalı, uygulamalı eğitim aldıktan sonra da, mühendis arkadaşlara iç tesisat konusunda yetki verilmeli.
AB" liği ile entegre olacaksak, buna uğraşıyorsak, her şeyde AB"liğini örnek veren çok bilmişler (!), bu konuda niye deve kuşu gibi başlarını kuma gömüp, kıçlarını dışarda bırakmışlar.
Ülkemizde hak almak için mutlak sokağa mı dökülmek lazım. Unutmayalım ki BU DEVLETİN ESNAFI, DEVLETİ İLE TERS DÜŞMEZ VE DÜŞMEMİŞTİRDE.
Aşındırdığımız bürokratların kapısını kırmak mı gerekiyor, bilmiyorum. Elektrik- Elektronik Teknisyenleri Federasyonu olarak tüm iyi niyet gösterisini sergiledik. Ama can boğaza dayandı, ya çıkıp gidecek bizi öldürecek, yada işini bilmez bürokratları yerinden edecek..!
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR