Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

VERGİLER

VERGİLER

 

     Dolaylı vergiler ağırlığı nedeniyle, Türkiye’deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahip, çünkü dolaylı vergiler kişisel geliri dikkate almadan daha başlangıçta gayri adil özellik taşıyor. Toplanan vergi gelirleri içinde yüzde yetmişe ulaşan dolaylı vergiler, geliri az olanları daha çok etkiliyor. Toplanan vergiler işsizliği ortadan kaldıracak yatırımlara verilmiş olsa idi ülkemizde fabrika bacaları daha fazla tüterdi, işsizlik aşağıya çekilmiş olurdu.

 

     Milli gelirin kişi başına on bin dolar düştüğü yetkililer tarafından ifade edilmekte, asgari ücretle çalışan dört kişilik bir ailenin geliri belli olmakta. Bunu söyleyen yetkililerin neye göre söyledikleri anlaşılır değil. Gelen faturalar, alışveriş yerlerinden alınan fişler incelendiğinde katma değer ve diğer vergilerin tüketiciler tarafından ödenmekte olduğu görülmektedir.

 

     En fazla, işsizler, asgari ücretle çalışanlar, emekliler, pahalılıktan etkilenmekte, 2015 yılı için emeklilere verilen maaş artışları çok yetersiz olduğundan dar gelirliler, açlık sınırı ile yoksulluk sınırında yaşamlarını sürdürmektedirler.

 

     Özel sağlık kurumları da her yıl tedavi ücretlerinde fazlaca artış yaptıkları için emeklilerin maaşlarının bir kısmı sağlık harcamalarına gitmekte, gıda fiyatları son üç ayda fazla arttığı için sağlıklı beslenmeyi yapamamaktalar.

 

     Halktan toplanan vergilerin tekrar gözden geçirilmesi, dar gelirliler göz önünde tutularak vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi ihtiyaç haline gelmiştir. Milli gelir dağılımı adaletli olursa, hakkaniyete uygun paylaşılırsa toplumda huzur olur.

 

     Siyasi partiler vergi sistemi hakkında halkımızı aydınlatıcı bilgilendirmeler yaparlarsa, iktidara geldiklerinde az gelirliler ve emekliler hakkında düşüncelerini ifade ettiklerinde inandırıcı olurlarsa seçmenin tercihini etkileyebilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR