Sorumlu Güvenlikçi

Sorumlu Güvenlikçi

 ‘’Suud İçişleri Bakanlığı, Mina'da meydana gelen ve yedi yüzü aşkın hacının hayatını kaybettiği izdiham için soruşturma başlatıldığını duyurdu. İzdihamın hacı adaylarının alternatif yollar yerine daha kısa olan Cemerat yolunu tercih etmelerinden kaynaklandığının belirtildiği açıklamada "Bu büyük olayın sorumlularına ulaşacağız" denildi.’’
Bu söylem size hiç tanıdık geldi mi ? sorumlularını bulmak, sorumlularına ulaşmak ? sorumlularına hesap sormak ?
Bu büyük organizasyonda daha önce böyle felaketler yine yaşanmıştı.onların sorumluları bulunup , hesap sorulmuş mudur acaba? Bu sorumluluklarda devletin veya yöneticilerin aksaklığı hiç yokmudur ?
1987: Suudi Arabistan güvenlik güçleri bir İran yanlısı gösteriyi önlerken 400 kişi vefat etti.

1990: Kutsal mekanlara giden tünelde sıkışan bin 426 hacı vefat etti.

1994: Çıkan izdiham sonucu 270 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan bir yangında 343 hacı öldü, bin 500 hacı yaralandı.

2006: Şeytan taşlama görevi sırasında 364 hacı ezilerek vefat etti.

 Geçmişte bunlar yaşanmışken en kolay açıklamadır ‘’Sorumlularını bulacağız’’ demek. İnsanlar ibadetlerini yerine getirmek üzere bölgeye gidiyor ve çıkan bir izdiham sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybediyor. Geçmişten ders almadan, eksiklikler giderilmeden yada yeterince güvenlik tedbiri alınmadan bu sonuç yaşanıyor.

Sorumlularını bulacağız söylemi çok basit kalıyor, anı kurtarmanın en kolay yoludur bu kelime. Sorumlu bulmanıza yardımcı olalım, orada olmamamıza karşın. Sorumlu caddelerin kesişim noktasında görevli olan güvenlik görevlileridir. O garibanların başına patlayacaktır kabak, görevlerini doğru yapmamıştır. Eğer o görevlilerden bir tanesi tuvalete gitmek için yerinden ayrıldıysa ve bu kameralarda tespit edilirse tüm olay çözülmüş olacaktır.

Yönetimde bulunanlardan itibaren sorumlu arama işi hızla  en alt kademeye inecektir. Sonra olay kadere bağlanacak. Bir sonra ki haç döneminde güvenlik önlemleri alınacak, beklide ülkelerin hacı adayı kontenjanları düşürülecek.

Böylesi bir organizasyonda bulunmadığımız için orada nasıl tedbirler alındığını bilmiyoruz. Sonuçta insan faktörü ön plana çıkıyor. Değişmez kural facia meydana gelir ve sorumluları aranarak olay soğutulur. Ülkemizde de farklı olaylarda büyük felaketler  yaşandı ve yaşanmaya da devam edecektir. Yıllara yayılan sorumlu arama işi  devam ederken, daha iyi neler yapabiliriz askıya alınacak ve çıkartılan çeşitli kanunlarla düzenlemeye gidilecek. O kanunları koruyacak olanlarda, kontrol edecek olanlarda insan.

 İyi bayramlar dileklerinin bulunulduğu İslam toplumunda böylesi bir felaket sonrası ne kadar iyi bayram geçirilir yada kimleri etkilenmiştir bu felaket  bilinmez fakat, hac olayının başından beri yaşanılanlar bir çok eksiğin varlığına işaret etmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR