Süleyman SALUR

Süleyman SALUR

SAMSUN'DA BİNALARIN YALITIMI İNSAN SAĞLIĞINA, DOĞA VE ÇEVREYİ KATLEDİYOR

SAMSUN'DA BİNALARIN YALITIMI İNSAN SAĞLIĞINA, DOĞA VE ÇEVREYİ KATLEDİYOR

Çiftlik Caddesi ve İl Emniyet Müdürlüğü binalarında yapılan izolasyon işlemlerinde kullanılan styrofor polistren türü ürünlerin insan sağlığına doğa ve çevreye zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmasına rağmen bu ürünlerin yalıtım amaçlı kullanımı yalıtımında zorunlu olması nedeniyle artmaktadır. Oysa bu tür ürünler petrol türevi yapıları nedeniyle binalarda yangın anında adeta benzin görevi görmektedir. Bu tür ürünlerin pazar paylarının artırılması için tüm mevzuatlar müsait hal getirilmektedir.Eğer styrofor ürünlerin kullanılmaması için bir tehlike doğduüğunda Uluslar arası karteller ve yerli işbirlikçileri nında harekete geçerek bürokrasiye baskı yaparak mevzuatları revize ederek işi kitabına uydurmaktadırlar.

Örneğin 2007 yeılına kadar 2 kata kadar olan binalarda B1 ve B2 yanıcı sınıflı styrofor ürünler kullanılabilmekte iken bu zorunluluk pdzr pdyını  daraltmış ve malum güçler hareekete geçerek 2 katı 7 kata çıkarmışlardır. Binaların Yalıtım Standartları prosedürlerini içeren Binalarda Enerji Performansı kriterleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca iç ve dış karteller tarafından desteklenen İZODER kuruluşuna bila ücret yaptırılmış ve böylece hesaplamalarda tüm kapılar styrofor ürünlere açılmıştır. Üstelik AB 6112 normlarına uygun olarak ilan edilen TS 825 Standartlarının bu normlarda karşlığıda bulunmamaktadır.

İkinci örnek olarak YANMAZ. HİÇ YANMAZ ifadeleri ALEV ALMAYAN ve ZOR ALEVLENEN olarak yumuşatılmiş ve böylece styrofor ürünlern pazar payının yitirilmesi riski ortadan kaldırılmıştırBu tür ürünlerin kullnılması bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen ülkemizde her ne hikmetse bu işletmelerin sayısı artırılmaktadır. Bürokrasideki lobi faaliyetler ilede styrofor ürünler için gerekli mevzuatlar sık sık revize edilerek pazar payı artırılmaktadır. Çünkü işletmelerin ortaklık yapılarında dolaylı veya dolaysız pek çok milletvekili hatta bakanlar bulunmaktadır.

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014-17 sayılı bir genelge yayınlayarak ilgili bakanlıklar. Valilikler ve Belediye Başkanlıklarına bir genelge göndererek styrofor ürünlar için yangın performansına ilişkin akredite laboratuarlardan belgelendirme raporu uygulamasına geçilmesini talep etmiştir. Bu aşamada yine kartel ve yerliişbirlikçiler anında harekete geçerek bu raporların tanzimi içinyeterli akredite  laboratuarları bulunmaması gerekçesi ile 7 ay süre ile genelgenin yürürlüğe girmesi engellenmiştir.Çünkü kartelin elinde aşırı stoklar bulunmakta ve bu erteleme süresinde muhtelif damping fiytlar ile stokların eritilmesi sağlanacaktır. Olan yine bu ürünleri binalarında yalıtım amaçlı kullanan vatandaşlara olacak bu cambazlıkların faturasını yine vatandaş ödeyecektir.
 
Yangın anında çıkardığı zehirli gazlar ile 3 dakika içinde insan hyatına son veren doğa ve çevre katliamına yol açan styrofor ürünlere muadil olarak üretilen doğal yalıtım malzemelerinin kullanılması bu tür olumsuzlukların yaşanmasını ortadan kaldıracaktır.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman SALUR Arşivi
SON YAZILAR