Süleyman SALUR

Süleyman SALUR

ORDU KENTİNDEKİ TÜM STÖ”LER TEBRİK EDİLMELİ

SÜLEYMAN SALUR 

SALURUN PENCERESİNDEN 

 

ORDU KENTİNDEKİ TÜM STÖ”LER TEBRİK EDİLMELİ

 

Bilindiği üzere İstanbulda yaşayan çeşitli kentlerden gelen aileler kurdukları dernekler ile hem birbirleli ri arasındaki dayanışmayı oluşturmak hemde yörelerinin kültürlerini yaşatmaktadırlar. Zaman içinde bu dernekler birl hüsrana uğramışlardır. eşerek Konfededrasyon olarak faaliyetlerini sürdürürler, Bu çerçevede Samsunlu derneklerde bir araya gelerek SADEF kurulmuştur. Ancak bu kuruluş özellikle son 5 yıldır. İktidar partisinin adeta örgütü gibi bir çizgiye taşınmış ve bu konudada kendilerine yaptığımız eleştiriler gözardı edilmiştir. Örneğin son  olarak Feshanede yapılan etkinliklerde AKP aday adayı olan eski SADEF başkanı Kaya Ahçı başta olmak üzere tüm aday adayları tek tek stantları dolaşarak propaganda yapmışlar ve aday olabilmek için AKP siyasetine yönelik sohbetler yapmayı uygun görmüşlerdir.sonuçta o kadar uğraşlarına rağmen derneklerdeki konumlarını kullanarak aday olmak isteyenler hüsrana uğramışlardır. Derneklerin bu tutumları nedeniyle etkinliklere katılım gittikçe düşmektedir. Çünkü bu etkinliklere her siyasi görüştenen insanlar ailece gelmekte amaçları ise siyasilerin söylemlerini dinlemek değil sadece hemşehrileri ile buluşmaktır.

Tüm bu olumsuzluklara istinaden güzel örneklerde yaşanmaktadır. Geçtiğimiz hafta içinde yine Feshanede düzenlenen yOrdulu hemşehrilerimizin organize ettiği etkinliğe istemeden iştirak ettim. Çünkü SADEF gibi tamamen siyasi şovların sergileneceği bir ortam bekliyordum. Salona girdiğimde Ordunun tüm ilçelerinin tarihi varlıklarını ön plana çıkaran stantlarda özenle hazırlanmış katalog ve broşürlerinin dağıtıldığı mekanları görünce şaşırdım. Yöresel yemekler için ayrı bir holde yalıköy köftesinden laz böreğine muhlamaya ve menevcan gibi yöresel lezzetler yine düzenli bir şekilde masalardaki insanların beğenisine sunuluyordu. Bir masaya eşimle oturarak bizde bu lezzetleri tattık. Ancak fiyatları pahallı bulduğum için işletme sahibine bu fiyatlar ile İStanbulda 1sınıf bir restoranda yemek yiyebilirsiniz neden bu kadar astronomik fiyatlar uyguluyorsunuz dediğimde Ordu Belediyesinin kendilerinden çok astronomik kiralar talep ettiğini ilettiler Günlük 10 bin TL. ödedik bu masraflarıda doğal olarak yansıtmamız gerekiyorşeklinde cevap verdiler.

Birkaç standı dolaştım Ünye Ticaret Odası standında bir süre oturdum. Aday adaylarından kaç kişinin standa geleceğini ve neler söyleyeceğini bekledim. A ncak  yarım saat oturmama rağmen hiçbir aday adayı veya siyasi kimlikli kişiler standa gelmedi.Yani Ordulular kendi günlernde siyaset yapmak yerine amacına uygun bir organizasyona imza atmışlardı. Sadece Ordulu sanatçıların türküleri ile insanlar eğleniyordu. SADEF  günlerinde olduğu gibi Rizeli Trabzonlu sanat çılar yerine yerine Soner Arıca ve Seyfettin Tomakin gibi Ordulu  sanaatçılara yer verilmişti. Türkülerde tamamen Ordu yöresine aitti. Yani horon yoktu. Ordu karşılaması ile insanlar eğleniyordu. Samsunlu derneklerin Orduluların siyasetten uzak organizasyondlarından ders çıkarmaları gerektiğini düşünmekteyiz  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman SALUR Arşivi
SON YAZILAR