Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Kablosuz bir yaşamda var olan kablolar!

 Günümüz teknolojilerinde kablosuz bir yaşama doğru gidiyoruz. Ve git gide kablosuz sistemlere yöneliyoruz. Ama kablosuz yaşamdaki cep telefonu baz istasyonları, telsiz telefonlar, kablosuz modemler, televizyonlar ve diz üstü bilgisayarlar kablosuz sayılsa da bunlara enerji ulaştırmak için binlerce metre çekilen kablolar ve kablo ağları.
 İşte bu noktada kabloların değeri bir kez daha ortaya çıkıyor. Kablosuz iletişim gelişmeye devam etse de durum değişmeyecektir. Uzun yıllardır Elektrik Tesisat ve Taahhüt işleri yapmaktayım. Üzülerek ifade edeyim ki, kaliteyi savunduğumuz noktada tüketici           -Müteahhit ve Vatandaş- kablo kalitesine hiç mi hiç önem vermiyor, dikkat etmiyor veya farkında değil. 
Kablolar; Görev yaptığı yere göre –yüksek sıcaklık ve zor şartlar- değerlendirilmeli. Kablolarda kaliteden önce maliyet göz önünde bulunduruluyorsa, ileride oluşabilecek tehlikelere de zemin oluşturuluyor demektir.
Bir bina düşünün, her tarafı kablo ağları ile döşenmiş. İnsan vücudundaki damarlardan ne farkı var?
Alçaltılmış tavan aralarında bulunan kablolar ayrı bir risk taşıyor. Kablolar, tavandaki armatürlerin yaydığı sıcaklık ile kavrulup alev alabilir. Tavan arası kutu gibi olduğundan oraya sıkışan sıcak hava ve çıkan gazlar birleşerek patlamaya yol açabilir. Alev alan kablolar bina içinde ağ olduğundan, fitil görevi yaparak yangının gizlice ve hızlı bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Yapılarımızda kullanılan Kabloların Kalitesi yaşamımızı bu nedenle doğrudan etkilemektedir.

YÖNETMELİKLERE UYGUN KALİTEDE DÖŞENEN KABLOLAR,
İNSAN YAŞAMINI KORUDUĞU GİBİ KAMU ZARARINI DA
ASGARİYE İNDİRMEKTEDİR. BU NEDENLE EĞER SÖZ KONUSU
HAYAT İSE MALİYET GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMAMALIDIR.

Ne yazık ki bir şekilde -kalitesiz ve kesiti uygun olmayan-yanan kabloların; Alevi, dumanı ve zehirli gazları hızla yayıldığı için zararın büyümesine neden oluyor. Tavan aralarında başlayıp, hava boşluklarına geçen yangına da önlem almak zorlaşıyor.
Yanma özelliğine sahip kablolar: Yanma anında çok aşırı duman çıkardığından görmeyi zorlaştırıyor. Tavan arasında olduğundan yayılmasını tespit etmek zor oluyor. Tavan aralarındaki kablo ağı birbirine bağlı olduğundan yangın çok çabuk yayılıyor. Çok yüksek ısı çıktığından yapısal özellikleri bozuyor. Hava boşluğu ve tavan arası olduğundan ulaşılması zor. Kapalı bölümlere müdahale etmek zorlaşıyor. Yüksek sıcaklıklarda yanma özelliğine sahip kablolar, zaman zaman tekrar tutuştuğundan yangını kontrol altına almakta zorlaşıyor.
Hep yangından bahsettik. Yapım aşamasında yangın yönetmeliklerine de uymak gerekiyor. Yerimiz kısıtlı olduğundan sadece yönetmelikleri vereceğim. Yönetmeliklerin içeriğini, bilgisayarınıza girerek öğrenebilirsiniz.1-)NEPA (Ulusal Yangından Korunma Birliği)90A; Bina içerisinde yer alan havalandırma boşluklarından sorumlu bir standarttır. NEPA90A Klima ve Havalandırma Ekipmanı Standardıdır..2-)NEPA (Ulusal Yangından Korunma Birliği )70; Havalandırma boşlukları ve yükseltilmiş zeminlerde yer alan ürünler ve uygulamalardan sorumludur. NEPA70-Ulusal Elektrik Kuralı(NEC)
NEPA Yönetmelik Değişikliği -Haziran 2007" de “Sınırlı Yanma Özelliği” olan kablolar ve NEPA13-2007" de “Yangın Anında Devreye Giren Su Serpme Standardı”dır.
Teknolojinin giderek geliştiği dünyada, teknoloji hayatımızda da büyük yer ediniyor. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi yaşamımızda, yaşadığımız ortamda yer alan Kablo ve onun Kalitesi de o denli önem taşımaktadır. Her şeyin “KORSAN” ından sakınalım.
Her şey gönlünüzce olsun.      23.09.2008
SEVGİLERİMLE.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR