Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

İlk ekolojik şehrin...

İLK EKOLOJİK ŞEHRİN, ÇÖLDE KURULMA ÇALIŞMALARI

Dünyada sadece yenilenebilir enerji kullanan ilk EKOLOJİK ŞEHİRin, Abu Dabi Emirliği"nde kurulma çalışmalarına başlanıyor. Daha doğrusu kuruluyor. Çevre kirliliği sıfır değerde olacak kent; Hava sıcaklığı 50 derecede, su ve toprağın olmadığı bir yer olan çölün ortasında inşa edilecek. Şehrin adı MASDAR CİTY (KAYNAK ŞEHİR) olacak.
Şehirde  yaşaması tahmin edilen 50 bin kişinin tüm enerji ihtiyacı; Güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir kaynaklardan temin edilecek. Atmosfere hiç karbon gazı salmayan şehir, ABU DABİ"de, denize yakın bir bölgede inşa edilecek. Çöl rüzgarları ve dış etkenlerden korunabilmesi için şehrin tamamının surlarla çevrilmesi düşünülüyor. 6,5 kilometre kare alana kurulacak şehrin maliyeti, 22 milyar dolar. Projenin 2015"de tamamlanması hedefleniyor.
Ekolojik şehirde, binaların yüksekliği 5 katı  geçmeyecek. Binaların yüzde 80" inin üzerine, güneş enerjisinden yararlanmak için paneller yapılıp yerleştirilecek. Şehrin enerji ihtiyacı, güneş enerjisi dışında, rüzgardan ve çöplerin geri dönüşümünden sağlanacak. Öyle ki çöplerin yüzde 99"undan enerji üretimi için yararlanılabilecek.
Üretilen karbondioksit yerin altına gömülecek. Hava kirliliğini sıfır düzeyde tutmak için kentte otomobil kullanılmayacak. Çeşitli alternatifler arasında, sürücüsüz çalışan raylı veya manyetik modüller var. Yatay asansör mantığı ile projelendirilen modüller, 200 metre aralıklarla konuşlandırılan duraklarda bekleyecek. İnsanların evi ve iş yerleri arasında bir duraktan fazla mesafe olmayacak.
Rutubete karşı mikro klimaların kullanılabilmesi için sokaklar; Genişlikleri 3 metre uzunlukları ise 70 metreyi aşmayacak şekilde kurulacak. Şehir sakinleri klimalar sayesinde, çölde sıcaktan bunalmayacak. Şehrin surları içinde yaşayıp, şehrin dışına çıkıp gezmek isteyenler, Masdar City (Kaynak Şehir) ile Abu Dabi arasında hafif metro ile seyahat yapabilecekler.
Projeye hayat veren mimar Lord Norman FOSTER"e göre şehir, insanlığın örnek aldığı bir proje olacaktır. Şehirde hava kirliliği sıfır, enerji kaynakları yenilenebilir ve enerji tasarrufu üst düzeyde olacak.
YAZIM; Güzel mi güzel, yeşil mi yeşil olan Ülkemizi; Rant uğruna taş yığınına çevirip, Ülkemizin ekolojik yapısını bozanlara ithaf olunur..!
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgilerimle.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR