Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Hep kendinden birşeyler vermek...

İki tip insan vardır.Kendinden hep birşeyler veren.Birde kendinden hiçbir şey vermeyen.Bu iki farklı insan davranışının çok defa sosyo-psikolojik yönden açıklanması gerekir.Niçin kendimizden hep bir şeyler veririz, yada vermeyiz.Kendinden bir şeyler veren  insanlar yumuşak,vermeyenler katı yapılı insanlar mıdır?
Hep kendisinden birşeyler veren insanlar, çok defa hayır demesini bilmeyen insanlardır.Bu kişiler, hayır dediklerinde,karşısındakileri üzeceklerini sanırlar.Bu yumuşaklık, bir kişisel yetersizliğin ifadesi olmalı mıdır?Çok defa, karakter yapısı olarak yumuşaklık, bir kompleksin sonucu olabilir.Okulda, iş hayatında ve aile yaşamında yumuşak karakter,ikinci plana atılmaya yolaçar.Kişisel aktivitede yumuşaklık olmamalıdır.İyi adamdır,hoş adamdır,tatlı adamdır denilir.Bu ekseriyetle yumuşak adamın,karakterinin simgeleridir.Yumuşak adam,emri altındakilere nasıl olurda sicil yazarken;tembel,işe yaramaz,yapamaz diye not verebilir.Sicil bozan adama kolay kolay iyi adam,hoş adam,tatlı adam denilemez.Bu tip karakter yapısından,kendinden hep birşeyler vermesi istenir.Yumuşak birey,hayır demediği için çok şeyler kaybedebilir.
Yumuşak adam,bütün ömrü boyunca, bir gün hayır diyeceğini ümit edip bekler.Böyle bir günde de,yumuşak adamın hayır demesi ile,özür dilemesi ve kendini suçlu bulması arasında çok kısa bir yol vardır.Yumuşak kimseler,silik yaşamlarını sürdürürken, sık sık kendilerine haksızlık yapıldığını ve kullanıldıklarını öne sürerler.Amirlerini,eşlerini ve dostlarını suçlarlar.Fakat yine de bu kişiler önünde,düşüncelerini açık açık söyleyemezler.Ve bir girişime geçmeyi düşünemezler.
Yumuşak adam karakteri ile insancıl karakter özelliklerini birbirine karıştırmamak gerekir.İnsalcıl olmak;iyilik yapmayı sevmek.Sosyal hayatta başarılı olurken,kendinden bir şeyler vermek, yumuşak karakterli olmayı gerektirmez.
İnsancıl insan,arzularını yerine getirmeyi ve getirtmeyi bilir.Silik kişi değildir.Yumuşak karakterli kişi ise arzuları ve kişisel gereksinimleri için gerekli sağlam karakter yapısını taşımamaktadır.
Günlük iş ve sosyal hayatımız,kişilerin karşılıklı çatışmaları ile geçmektedir.Sağlam ve mantıklı davranışlarımız bizi başarıya götürür.Bu sırada medeni kırgınlıklarda olacaktır. Böyle mücadelelerde, hiç kimseye hoş görünmek,iyi adam olmak ve yaranmak,hep kendinden bir şeyler vermek sorumluluğu düşünülemez. Bilinçli ve anlayışlı çatışmalar,yapıcı ve yükselticidir. Yumuşak karakter yapıları,böyle mücedelelerde silinip gidecektir.
Siz, siz olun yumuşamayın. Çok da sert olup, gönül kırmayın.
Her şey gönlünüzce olsun.
v

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR