HASSASİYET

Birçoğumuz ebeveynlerden, öğretmenlerden, arkadaşlardan veya medyadan hassas olmanın bir kusur veya zayıflık olduğuna dair mesajlar aldık.
"Çok hassasım", "Bende bir sorun var" gibi kendinizle ilgili yargılayıcı düşünceleri yeniden değerlendirmek önemlidir. Kendimize verdiğimiz bu yargılayıcı ve acımasız mesajlar doğru değildir. Toplum sizin “fazla hassas” olduğunuzu söyleyip, “sertleşmenizi” önersede, hassasiyetlerin daha da gelişmesi empati kurabilmeyi becerebilmek ve bu özelliği yönetmeyi öğrenmek için oldukça kıymetli bir varlıktır. Birey sezgilerine ve rafine hassasiyetlerine temas ettikçe ve onları güçsüz yanları değil tam aksine güçlü yanları olarak benimsedikçe ne denli özel ve biricik olduğunun farkına varabilir. Ancak kendinizi ve duygularınızı gerçekten gördüğünüzde, içinizdeki bütünlük ve derinlikle bağlantı kurabilirsiniz. O zaman empatinin tadını çıkarabilir ve ruhunuzu doyurabilirsiniz.
Empati kurma becerisi güçlü olan bireyler genellikle toplumun aşağılamalarından dolayı
düşük benlik saygısı geliştirir. Biri hassasiyetinizi eleştirdiğinde, onlara inanmak yerine sağlık sınırlar koyabilmek gereklidir. Eğer ki bu eleştirel yaklaşımın sesleri kendi kafanızda yükseliyorsa, bir nefes alın ve düşüncelerinizi doğru değerlendirip değerlendirmediğinizden emin olun.
Hassas ruhun ve empati kurmanın aksine güçlü bir özellik olduğunu unutmayın. İç ve dış
olumsuz seslere “hayır” demek ve bunların yalnızca kıymetiz ve gerçeği yansıtmayan
düşünceler olduğunu fark edebilmek özgüveninizi artıracaktır. Empatik yeteneklerinizi
yansıtabilmek için kendinize dingin bir zaman dilimi yaratın: sezginiz, derinliğiniz, yaratıcılığınız, şefkatiniz ve dünyayı daha iyi hale getirme arzunuza dokunun. Bu duyguların
her anını deneyimleyin.
Mutluluk bizlerle içiçedir. İnsanın kendinizi tanıması, sevmeyi ve kabul etmeyi öğrenmesi
yaşam boyu devam eden bir keşif sürecidir. Kendini sevmek her zaman kolay değildir, ancak değerli bir hedeftir. Öz-şefkat ile hassas bir insan olarak gelişebilir ve duygularınızı daha doğru şekilde yorumlayabilirsiniz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berra ALKAN Arşivi
SON YAZILAR