Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Güneş enerjisinin çevre aydınlatma ....

GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÇEVRE AYDINLATMA
SİSTEMLERİNDE KULLANILMASI (2)

 Geçen hafta Güneş Enerjisinin ülkemizdeki verimliliğini, sayısal rakamlarla anlatmıştım. Şimdi ise Güneş Enerjisinin nasıl ve nerede kullanılabileceğini anlatmaya, yazmaya başlayayım;
 Güneşten yararlanılarak elektrik enerjisi elde edilmesi olayına, FOTOVOLTAİK enerji üretimi adı verilir. Çevreye, atmosfere ve canlılara hiçbir zararlı etkisi yoktur. Kuruluş aşamasındaki maliyeti dışında, hiçbir maliyet söz konusu değildir.
Güneş ışınları güneş panelleri tarafından toplanır. Atmosferden gelen güneş ışınları güneş panellerinde direkt olarak DC-doğru akım- elektrik enerjisine çevrilirler. Güneş panelleri fotovoltaik hücre yapılarında üretilmektedir ve fotovoltaik hücreler yarı iletken malzemelerden yapılmaktadır.
Güneş ışığı güneş panellerinde soğurulduğu zaman, elektronlar bağlı bulundukları atomlardan ayrılarak, madde içinde serbest kalırlar ve elektrik akımı oluştururlar. Elde edilen elektrik akımı, çeşitli tiplerdeki bataryalarda depo edilir. Depo edilen enerji DC enerji istendiğinde direk, AC-alternatif akım- enerji istendiğinde, DC/AC çevirici inverterler kanalıyla 220 volta çevrilir ve öyle kullanılır.
Tüm solar paneller alüminyum çerçeveli üretilmektedir.-40 oC ve + 85 oC arası sorunsuz çalışmakta olup, korozyon ve UV –ultra viole-ışınlara karşıda özel korumalı olarak yapılmaktadırlar. Anti reflektif özel yüzeyleri sayesinde, maksimum güneş ışığı absorbe edilmekte ve yansımalar önlenmektedir.
Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmedeki tekniği ana hatlarıyla anlattıktan sonra, küçük yatırımlarla ne kadar kazançlı çıkılacağına bakalım ve sağlayacağı faydalara göz atalım.
Güneş enerjisini kullanabileceğimiz alanların içinde, ÇEVRE AYDINLATMALARI önemli bir yer tutmaktadır. Güvenlik açısından çevre aydınlatmaları, kazaların önlenmesi ve suçla mücadelede çok önemlidir. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde, çevre aydınlatmalarında kısıtlamaya gidilmektedir. Büyük şehirlerimizde çevre aydınlatmasına harcanan rakamlar, milyon dolarlarla telaffuz edilmektedir. İşte bu maliyetlerden dolayı, güneş enerjisinin çevre aydınlatmasında önemi çok büyüktür.
Güneş enerjisini nerelerde kullanabiliriz dersek; Sokak aydınlatmalarında, sinyalizasyon ve güvenlik sistemlerinde, mobil ve sabit güvenlik noktalarında ve işaret levhalarında vb. daha sayabiliriz. Bunun yanında deprem gibi olası afetlerde enerji kesilse bile; Çevrenin aydınlanmasında, arama ve kurma ekiplerinin çalışmasında, sağlık ekiplerini görev yapmasında ve tüm iletişim araçlarının kullanılmasında vs. Tüm bu zor şartlarda faydalanabileceğimiz güneş enerjisini kullanmak, o kadar zor bir şey değildir.
Kurulumu çok kolay, maliyeti az. Çünkü, kanal yok, kazmak yok ve kablo yok. Led türü aydınlatma seçildiğinden ampul değiştirme derdi yok, ayrıca kırılma ihtimali az. Ürün ömürleri uzun. En güzeli de, korkulu rüyamız olan, ne zaman ve ne kadar geleceği belli olmayan FATURA derdi yok.
Her zor anın faturasının size kesilmemesi dileğimle, faturasız aydınlık günlere...!
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.

Nihat KAHVECİOĞLU

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR