Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

CUMHURİYET

 

 

CUMHURİYET

            Bugün Cumhuriyet 92 yaşına giriyor. Cumhuriyet rejimimiz Çanakkale Savaşları’nın ortaya çıkardığı kahraman yürekli feragat ve fazilet sahibi kadronun milletimize hediyesidir. Artık tek hükümete tabi olmak onun kulluğunda yaşamak devri bitiyor yerine vatandaşlık geliyordu.

            Dünyanın gidişatı kadın erkek eşitliğini ve herkesin çalışmasını ifade eden tam istihdam sağlamaya yönelmişti.

            Almanların mağlubiyeti sebebiyle cihan harbinin galibi Türkiye mağlup sayılmış ve Kurtuluş Savaşı başlamıştır. Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan kadro vatan topraklarını istilacılardan kurtardıktan sonra tek kurtuluş ve kalkınmanın yolunun Cumhuriyet olduğuna inanıyor ve bunu sır gibi vicdanında saklıyordu.

            Bu anlayışla Türk kadını, bütün yapıcı ve yaratıcı gücünü yuvasının dışında da ayağa kaldırdı. Her meslek dalında başarılarına saygı duyduğumuz kadınlarımız toplum içinde layık olduğu yeri aldılar. Cumhuriyetimizin temeli insanımızdır. Devletin ekonomi politikası insanı mutlu etmektir. Bu amaçla sosyal politika hâkim olmuştur. Bazı eksikliklere rağmen Köy Enstitüleri fevkalade ileri bir projedir. Karma Eğitim kadın ve erkek ayrımcılığını ortadan kaldırmıştır.

            1924 yılında kız çocuklarına Eğitim hakkı, 1934 yılında Medeni Kanunla kadına Seçme ve Seçilme hakkı, Köy çocuğunun Cumhurbaşkanı, kadının Başbakan olduğu çevremizde ve dünyada Cumhuriyet sayesinde örnek bir ülkeyiz.

            Bugün bir yere gelenler, Cumhuriyet yönetimi sayesinde gelmişlerdir.

            Cumhuriyeti kuranları, Şehitlerimizi, Gazilerimizi rahmetle anıyor ve Cumhuriyetimizin sonuna kadar devam etmesini diliyorum.

 

                                                                                  Ne Mutlu Türküm Diyene…

                                                                                                                      ATATÜRK…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR