Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

24 Kasım Öğretmenler Günü

Atatürk 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun'da Öğretmenlerle yaptığı bir konuşmasında ''en önemlisi eğitim meselesi çünkü eğitim bir milleti ya hür bağımsız yüce bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder. Bir millet Savaş meydanlarında ne kadar zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçları ancak İrfan ordusu ile ayakta durabilir'' sözü ile ifade etmiştir.

Yine Atatürk 4 ekim 1925'te İzmir kız öğretmen okulunda ''Eğitim'den mahrum bir millet henüz millet namına yeteneğini kazanamaz'' demiştir. Eğitimde, ''duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim'' sözü çok önem taşımakta öğretmenlik beceri, yetenek, sorumluluk, sevecenlik, sabır ister başarısız olduğu zaman nedenlerini arayan, noksanlığını zaman içerisinde tamamlayan manevi bir meslek.

Öğrencilerin yetişmesi için her türlü çabayı zamanında gösterilmesi gereken farklı meslektir, başarısızlığın nedenlerini önce kendinde arayabilecek.

Cumhuriyetimiz kurulduktan sonra köy enstitüleri devamında öğretmen okulları, eğitim fakülteleri bulunduğumuz coğrafyada önce eğitim sonra Kalkınma olabileceği öngörülmüş.

Öğretmen okulunda etli kuru fasulye, pilav, kadayıf yedim, deri ayakkabı, takım elbise giydim. Devletimizin yapmış olduğu hizmet aklıma geldiğinde uzun günler her gün köylerde bir ders daha fazla yapıyordum.

Öğrencilerime kahramanlık şarkıları marşlar söylemekten çok mutlu oluyordum. Bayram geceleri köylerde Fener Alayı yapıyordum öğrencilerimle beraber kahramanlık şarkıları marşları söylerken evlerin pencerelerinde silahlar atılıyordu kaza olur diye öğrencilerimi çöktürüyordum.

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa askerinle milletin bayrağınla çok yaşa, Çırpınırdı Karadeniz bakıp Türk'ün bayrağına, Tuna Nehri akmam diyor etrafını yıkmam diyor, Şanı büyük Osman Paşa plevne'den çıkmam diyor, Ah Dumanlı dereler neler bilirim neler yine Karadeniz'den söylerim ben türküler.

Öğrencilerimle beraber İstiklal Marşı'nı söylemeyi çok özlüyorum. Terme ilçesinin köyünde Atatürk'ün resmini yağlı boya ile büyükçe Saca ressama yaptırdım resmini altında Türk, öğün, çalış, güven sözü yazıldı, okulun dış duvarına monte edildi. Resme baktıkça güç alıyorum, daha fazla çalışıyordum.

''Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır'' sözü ile öğretmenlerin sorumluluğu çok fazladır.

3600 ek göstergenin çıkarılması için söz verildi en kısa zamanda yerine getirilmesi öğretmenleri sevindirir.

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR