Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Türkiye'de elektrik ve aydınlatma sektörü

Ülkemiz için lokomotif sektörlerden birisi olan,özellikle son yıllarda hızla gelişen,rekabet gücü olan ve ihracatını gittikçe artıran lokomotif bir sektördür aydınlatma.
Elektrik-Elektronik sanayinin ekonomi içindeki payı her geçen gün artmaktadır. İhracat ve iç talepteki arza bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörün içinde bulunan;Dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere,kablo bağlantı parçalı iletkenler,elektrik dağıtım ve kontrol panoları,dekoratif malzeme ve daha sayabileceğimiz bir çok üründe kullanım kapasiteleri sürekli artmaktadır.
Tüm bu yazarak anlatmaya çalıştıklarımı birde rakamlarla ortaya koyarsam,sektördeki canlılık ve pazar payı da ortaya çıkmış olur.
Türkiye" de AYDINLATMA sektör pazarının büyüklüğü 400 milyon dolar civarında. Bunun 150 milyon doları lamba,250 milyon dolarını ise aydınlatma armatürleri oluşturuyor.2000 yılında 38 milyon Dolar olan ihracat 2005 yılında 124 ülkeye 130 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye genelinde,sektörlerdeki son on yıllık ihracata bakarsak Elektrik-Elektronik sektörü de bu büyümede yerini almıştır. Dikkatlice baktığımızda Elektrik-Elektronik sanayimiz kendini geliştiren, gelecekte ön saflarda yer alabilecek bir sektör olma özelliğine sahip olduğunu göstermektedir.
Türkiye"deki Elektrik Elektronik sektörünün 2002 yılındaki ihracatı 3,5 milyar dolardır. Bu ihracatın yüzde 60,4"ü AB üyesi ülkeleredir. AB üyesi dışındaki Avrupa ülkelerine yapılan ihracat payı yüzde 14 olmuştur.
Sektör içindeki kalemlere ayrı ayrı baktığımızda 2004 yılında;
Avize,Duvar ve Tavan Aydınlatma Cihazları Grubunun;
16.943.689 Dolar İhracat
12.701.513 Dolar İthalat
Elektrik Lamba ve Aydınlatma Cihazları Grubunun;
20.705.570 Dolar İhracat
7.311.003 Dolar İthalat
Camdan Aydınlatma Parçaları ve Aksamları Grubunun;
2.254.650 Dolar İhracat
8.999.143 Dolar İthalat olarak gerçekleşmiştir.
Ülkeler bazında 686,3 milyon Dolarla en fazla İhracat Almanya "ya  yapılmıştır. İkinci ise 531,40 milyon Dolarla İngiltere" ye olmuştur.
İşte Sayın okurlar, farkında olmadığımız veya olamadığımız bir çok sektör ülke genelinde gayet iyi durumda. Tabii bu gelişmeler ülke anlamında çok iyi. Vatandaşlara henüz sonuçları yansımadı, yansımıyor. Önce ülke kalkınacak ki bu gelişmeler topluma yansısın.
Umudunuz hiç eksik olmasın. Bol kazançlı yarınlara.
Sevgilerimle.
                                                                                             

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR