TAKVİM

Takvim zamanı günler, aylara, yıllara bölme metodudur. İnsanlar zamanı ölçerken ölçü aracı olarak güneşi ve ayı kullanmışlardır, 365 gün 6 saat. 

Bu şekilde oluşturulan takvimlere GÜNEŞ TAKVİMİ diyoruz. Ay`ı kullananlar ise ayın dünya etrafında 12 kez dönmesini 12x29,5=354 günü esas almışlardır.Bu şekilde oluşturulan takvimlere AY TAKVİMİ diyoruz. 

İlk GÜNEŞ TAKVİMİ’ni Mısırlılar , AY TAKVİMİ’ i ise SÜMERLER oluşturmuştur. Her toplum kendi takvimini oluştururken kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç olarak almışlardır. Romalılar Romanın kuruluşunu, Hıristiyanlar Hz İsa'nın doğumunu tarih kabul eden MİLADİ TAKVİM’i temeli Mısırlılardan gelen , güneş hareketlerini esas alan takvimdir. İyon ve Yunanlılar kanalıyla Batı ya aktarılmıştır.

Romalılar Sezar zamanında JÜLYEN TAKVİMİ olarak düzenlemiş ve kullanmıştır. Yeni çağda PAPA xıı GREGOR tarafından düzenlenerek GREGORYEN TAKVİMİ olarak anılmıştır. 

Gregoryen Takvimi 1926 yılından itibaren TÜRKİYE ‘ de kullanılmaya başlayan ve Batı dünyasında en yaygın kullanılan takvimdir.

Artık yıl hesaplamasındaki ufak bir fark dışında Jülyen takvimi ile aynıdır.Jülyen takvimi artık yıl artık yıl hesaplamasında her 128 yılda bir günlük kayma oluşturduğundan Grogoryen Takvimi kullanımına 18. Yüzyıl dan itibaren geçilmiştir. Yani bugün kullandığımız MİLADİ TAKVİM olarak bildiğimiz eski Mısırlılardan gelme bir takvimdir.

                                                        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Filiz Yeni Arşivi
SON YAZILAR