NEVRUZ –ERGENEKON

Nevruz  bayramı Türk milletinin  beş bin yıllık tarihi geleneği.

okuduğumuz bu gün edindiğimiz bilgilere göre  nevruz Türk  kültüründe  baharı müjdeleyen  gece ve gündüzün eşit olduğu tabiatın en adaletli günü olarak kabul edilmiş.

Divan-ı lügat-it Türk 'de  rahmetli kaş garlı  Mahmut a göre ki ruhları şad olsun  bayram –halk arasında gülme ve sevinmeyi  ,bir yerin ışıklarla ve çiçeklerle bezenip süslenmesi .ve orada  sevinç içinde eğlenilmeyi tarif eder .

Bayramlar ,insanlar arasında karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir.

Bayramlar ,insanların bir birleriyle  olan dargınlıklarını  unuttukları ,barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları gündür.

Bayramlar toplumlarda ,milli birlik  ve beraberliğin  bir arada yaşama arzusunun kuvvetlendiği günlerdir.

Bayramlar dini ve milli duyguların ,inançların örf ,ve adetlerin  uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillenip kuvvetlendiği günlerdir.

Onun içindir ki bizde milli ve dini  bayramlar sıkça kutlanılır.

Nevruz Türk geleneğinde aynı zamanda yeni bir gün anlamına gelir .

Yine Türk kültür ve geleneğine göre  yeni gün yani nevruz  baharın gelişi  suların çoğalması ,dünyanın nefesinin ısınması yani havaların ısınması ,türlü türlü çiçeklerin açılması, yer yüzüne yemyeşil bir ipek ,kumaşın serilmesi ,hayvanların çoğalması  yeni bir gün ile yeni bir yıla  başlanması demektir.

Türkler  tarih boyunca toprağı mukaddes bildiklerinden   toprak, gök, güneş ,ay ve yıldızı da ALLAHIN insanlığa  bir lütfü gibi gördüklerinden bir çok kültürünü ve inancını  doğanın ve tabiatın  özünden aldıklarına  inanmışlar tarihte de olduğu gibi  gök Türk kültürü ve inancı  örneklerden bir tanesidir diye düşünüyorum.

Aynı zamanda  Türk kültürüne göre  nevruz  Ergenekon dan çıkış günü olarak ta kabul edilir.

Rivayete göre Ergenekon destanı olan  Türk kimliğinin yeniden var olması yine bu gün Çanakkale destanını  yazan ve yazdıran Türkler  yüz yıllar önce Ergenekon  destanını yazdıkları içindir ki bir destanlardan  söz edilir  tarihte .

 Son yüz yılın  Çanakkale destanını  tüm insanlığın  bildiğini düşünürsek     yüz yıllar önceki  yaşanılan  Ergenekon destanı da bilindiği kadarıyla düşmanları Türkleri bir hile ile yenerler. Demek ki yüzyıllar öncede Türklere karşı bir düşmanlık besleyen toplulukların var olduğu inancı doğru kabul edilmiş  yenilen  çoğu öldürülen  kalan Türklerin de tutsak edildiği  ancak yapılan hile ve tuzaklardan kaçan iki ailenin  Ergenekon vadisine sığındığı  zamanla  üreyip çoğalmaları halinde ise  Ergenekon da nüfusları çoğaldıkça  Ergenekon dan çıkmak istediklerinde etrafın demir dağlarla  çevrili olduğu görülür bunun için  büyük ateş yakıp dağları eritirler tekrar eski yurtlarına dönerler onun içindir ki nevruz  Türk kültürüne göre takvim başlangıcı olan  Ergenekon dan çıkış günü olarak ta kabul görmüştür.

Tarihi bakımdan Hun ,göktür, Uygur,Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet  döneminde nevruz  bir örf bayramı olarak kabul  edilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra ATATÜRK ün önderliğinde 1922. 1923.  1924 ve 1926 yıllarında  Ergenekon bayramı adıyla kutlanmış ,daha sonraki yıllarda  bu kutlamalar mahalli seviyede olmuş.

Nevruz  bir çok Türk devletlerin dede  milli bayram olarak  kabul edilmiş ve hatta resmi bayram olarak ta kabul görmüş..

1990 yılında  bağımsızlıklarını ilan eden Türk cumhuriyetlerinden  Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan ,Kazakistan, Özbekistan da da  nevruz günü bayram olarak kutlanır.

 

Ergenekon un   nevruzun tarihi aşağı yukarı böyle bilinir   bakalım nevruz  Ergenekon denilince  bu gün kamuoyunda  ilk akla ne geliyor.

  Silivri mahkemeleri öylemi? Nevruz  ise yani yeni gün mitinglerin sloganların  atıldığı gün doğrumu?.

Binlerce yıldır süre gelen Türk tarihini nasıl olurda bu gün terör örgütü denilerek kamuoyunda adına Ergenekon  adı verilerek  mahkemelerde suç örgütü gibi algılatılıp  yargılanır sizce de garip değil mi?

Neyse bugün ki satılarıma son verirken  Çanakkale destanını Ergenekon destanını yazan Ata şehitlerimizi şükran ve minnetle  .anmak bize düşer ruhları şad olsun .

Saygılar sevgiler benden  nevruzu ,Ergenekon u,Çanakkale yi Türk tarihini sahiplenip bu günde yaşatmak siz değerli okuyucularımızın olsun.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Sedat Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR