Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

KUR’ANDAN MÜJDELER

 “VEDDUHA SURESİNİN SIRRI "

Onk. Doktor Haluk Nurbaki’nin 1990 yılı Zafer Dergisinin “Gerçege Doğru”  4. Baskı ekinde kaleme aldığı bu makale 1435 yılı evveli ve bu günkü Müslümanlara da seslenişi itibariyle sütunuma aldım.

Duhâ suresi zamanımıza bakan, mucizevî sırlar taşıyan KUR’AN MESAJIDIR. Bu süre Peygamberimiz, Efendimiz Hz.MUHAMMED Sallalahu Aleyhi Vesselamın üzüntülü bir halindeyken gelmiş ve muhatabı kendi olmuştur.

Efendimiz (S.A.V.) kendinden asırlarla sonra gelecek olan mü’müminler adına  büyük bir endişe duymaktadır. Onların yaşayacağı zulmetli çağları Allah’ın izniyle görmüş, Bu çağlarda ümmetinin azalacağını, insanların birçoğunun kurtuluştan mahrum kalacağını düşünerek derin bir yeis ve düşünceye dalmıştır.

Fakat Cenab-ı ’HAK, Efendimize bu sure ile teminat vermiş ve bilhassa içinde bulunduğumuz çağdaki müminlerin imanına kefil olmuştur.

Surenin özet olarak yorumu şöyledir;

Âyet 1-2 : Habibim senin nurunu nasıl bir

“duha”ya, yani parlak ve ihtişamlı bir kemale ulaştırmışsam, asırlarca sonra beşeriyetin “Leyl-i  Secâ “yani derin bir gece karanlığı, şiddetli bir vahşet devresinde de mü’minlerin teminatı BEN’im. Onlara bir ilim güneşi vereceğim. Kur’an-ın İ’cazı,bütün ihtişamı ile ile zuhur edecektir.

Ayet 3; Rabbin sana “veda”etmedi ve ümmetine çok düşkün olmandan gücenmedi. Sana olan lütfü kesiksiz ve ebedidir!

Ayet 4; Gelecek zamanlar senin ve ümmetin için daha mükemmel olacaktır. İslâm’ın istikbali aydınlıktır, geleceği geçmişinden daha hayırlıdır.

Ayet 5; Eş sevgili Peygamberim! Sen ümmetine harissin,sana bol bol ümmet vereceğim; onları tarihin her devrinde insanların eh hayırlısı edeceğim… Sen “ –Razıyım” deyinceye kadar.

Âyet 6; Seni “emsalsiz” bir fıtrat ile yaratarak”vacid” sırrı ile sonsuz mâna zenginliklerine erdirmedim mi? Seni “Mustafa “ makamından” Mahmudiyet” makamına intikal ettirerek,Muhammed Mustafa (S.A.V.) hikmetine ulaştırmadım mı ?

Âyet 7-8 ; Senin nefsinde bütün “hidayet” sırlarını cem ederek manevi güzelliklerin tamamını sana vermedim mi? Seni “yalnız”  yarattım ve sonra seni insan,cin ve melek olarak bütün kainatı ümmet eylemedim mi ?

Âyet 9-10; Habibim! Bana ümmetin için naz âleminde sitem etme, onları, senin dilediğin gibi nimetlerime gark edeceğim.

Ayet 11; Öyleyse Rabbinin nimetlerini açıkla, bütün incelikleriyle ümmetine bildir. “Duha” suresi ile de ilân ettiğim ilâhi taahhütlerimi onlara müjdele.

Mana ilmiyle meşgul olanlar “Leyl-i Seca”ile remzedilen karanlık devrin ve dogacağı müjdelenen “İlim güneşi”nin hangi çağda olacağını merak etmişlerdir. Bunun anhatarı ise” Sure-i Fil’dedir.Zira İslâm güneşi, yani asr-ı saadet Fil Vak’asından 40 yıl sonra l”Duha Sırrına”ermiş; en parlak çağa erişmiştir. Duha suresinin verdiği müjdeler bir bir tahakkuk edecektir. İnşaallah !

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR