Keskin Nişancı

Korkunç Abdül, bu ismi çok duymadınız, Çanakkale savaşında Türk keskin nişancısıydı, kesin olarak öldürdüğü Anzak asker sayısı belli olmasa da Anzaklara  ismini ezberletmişti. Düşmanın ünlü keskin nişancısı Billy Sing’i  (211 Türk askeri öldürdüğü biliniyor) bir hafta boyunca takip etmiş,ancak öldürememişti. Yaralı olarak kurtulan Sing iyileşip cepheye dönünce yine karşılaşırlar fakat bu kez Korkunç Abdül tetiğe basmakta geç kalır.

Dünya savaşlarında ön plana çıkan keskin nişancılar var, vurdukları asker sayısı yüzlerle kayıt altına geçmiş, bunlardan biri olan Rus Ivan Sidorenko ,500 Alman askeri öldürüp 250 keskin nişancı yetiştirmiştir.

Juba , gerçek adı ,uyruğu ve özel hayatı bilinmeyen Irak işgalinden 2006 yılına kadar 645 ABD askerini öldüren bu keskin nişancı, öldürdüğü askerlerin videolarını tek tek yayınlamış. Bağdat Avcısı olarak tanınmıştır.

Cephe savaşlarında  sayının yüksek olması gayet normalken sokak savaşlarında böylesi bir rakama ulaşmak özel bir yeteneğin eseri olarak görülmesine karşın en kolayıdır sokak çatışmalarında keskin nişancıların işi. Belli noktaya kanalize edilen askerlere, uzak mesafeden ,silah namlusunun gireceği bir delikten , dürbüne sağlanan kısıtlı bir açıdan,  duvardan destek alınarak ateş etmek için çok yetenekli olmaya da gerek yoktur.

Yakın tarihte Sırp keskin nişancılar ün salmıştır, onların işi daha kolaydı, yerleşim yerine hakim tepelerde mevzilenip asker sivil demeden rahat ateş etmek, karşılarında onlarla savaşacak düzeyde keskin nişancı olmadığı gibi onlar savunmasız halkı da vuru yordular.

Ordu içinde yetiştirilen keskin nişancıların her konuda bilgisi ve güçlü bir yapısının olmasına dikkat edilir. Özel görevleri icra etmek için düşman tarafına sızması, yapılacak tek atışta belirlenen hedefin imhasını sağladıktan sonra tekrar kendi bölgesine dönebilmesi için askeri bilgi ve fiziksel yeteneklerinin  tam olması gerekmektedir.

Normal şartlarda keskin nişancıların asıl hedefleri  yine karşı tarafta ki keskin nişancıdır. Bunun dışında özel görevler alırlar, kamuflaj birinci önceliktir ,araziye tam uyum sağlayıp beklide çok uzun zaman hiç hareket etmeden düşmanını beklemek gerekecektir. Arazide atılacak tek mermi çıkaracak olduğu toz nedeniyle yerin belirlenmesine neden olacağı için toz kalkmayacak yerler seçilmeye çalışılır, bu mümkün olmazsa atış yapılan yerin nemli olmasına dikkat edilir.

Dikkatinizi çekmişse eğer, Güneydoğuda başlangıcında ilçeler temizlenirken verilen zayiatlara genelde EYP (El yapımı patlayıcı)’ ler neden olmakta iken, ilerleyen zaman içerisinde keskin nişancılar ön plana çıkmaya başlamıştır.

Terörle mücadele akılla akılın mücadelesidir. Meskun mahallerde ilerleyebilmek için, tespit edilen yerlerin tek tek temizlenmesi gerekir, bunu yaparken ağırlığını  tek noktaya yönlendirmek gerekir,bunu yaparken  her ne kadar onların güvenliğini sağlamaya çalışsan da, santim ile ölçülecek bir delikten yapılan atış karşısında  kayıpların önüne geçmen mümkün olmaz

Halkı ile teröristi ayırma fikri ön plana çıkınca  görevin uzamasına  kaçınılmazdır, tespit edilen yerlerin daha büyük silahlarla imhası esnasında oluşa bilecek bir sivil ölümün,dünyanın  dikkati bu bölgeye çekme ihtimalini yükseltecektir. Kayıpları en aza indirmek için , keskin nişancıların köreltilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bunun en basit yöntemi de keşif ve perdelemedir. Bir sokakta savunma ağırlığı var ise, mutlaka o ağırlık noktasını gören başka yerlerde keskin nişancılar vardır. En basit kuraldır, engel sistemi ateşle korunmadıkça engel vasfı olmaz . Savunmayı yapan terörist örgüt, hareket halinde olan güvenlik güçleri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR