Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Kojenerasyon..!

Zaman zaman çalışma odamdaki kitaplığı karıştırır, yeni konular arayıp bulur okurum.Bu yazımın kaynağı da bu oldu.Kaynak Elektrik dergisini karıştırırken başlık dikkatimi çekti.İlk gözünüze iliştiğinde kansorejen gibi algılanıyor.Oysa uzaktan yakından ilgisi yok.

Özetle;günümüzde uygulanmakta olan kombine ısı ve elektrik üretim-CHP-Combined Heat andpower- teknolojileri belli bir seviyeyi geçip, olgunluk seviyesine ulaşmış durumda. Bu teknolojilerde enerji kaynağı olarak; fosil kökenli, nükleer, biyokütle, v.s gibi farklı yakıtlar kullanılabilmektedir.

KOJENERASYON; Bir enerji çevrim tesisinde elektrik ve ısının birlikte üretilmesidir. Teknik olarak, buhar veya gaz türbinlerinde elektrik üretimi sırasında, yanmalı motorlarda veya yakıt hücrelerinde ortaya çıkan ısının bir kısmı, ortamı ısıtmada, endüstriyel işlemlerde veya ticari maksatlarda kullanılması söz konusudur. Kojenerasyon prensibi, esas itibariyle her hangi bir üretim tesisi içinde geçerlidir. Kombine enerji üretiminin maksada uygun olabilmesi için yeterli seviyede ve senenin önemli bir bölümünü kapsayacak kadar süreklilik gösteren bir ısı talebinin söz konusu olması gerekmektedir.

Bir kojenerasyon santralının enerji ihtiyacı; örneğin elektrik ve ısının ayrı ayrı üretildiği bir termik enerji santraline kıyasla, % 15-20 daha azdır.

Kıyas yaparken kullanılan yakıtta söz konusudur. Çünkü yakıt, uygulanan teknolojiden daha önemlidir. Bununda dikkate alınması gerekir. Kıyaslamalar aynı yakıt bazında yapılması gerekmektedir. Gelecekte güç santrallerinin verimlilikleri yükseldikçe, kıyaslamalı olarak, kojenerasyon avantajının da azalabileceği düşünülebilir.

Ama kojenerasyonun avantajı, her şeyden önce, elektrik yanında önemli miktarda ve sürekli-sadece mevsimsel olarak değil-ısı ihtiyacının olduğu durumlar içinde söz konusudur. Isı talebi olmadığı taktirde, bir kojenerasyon tesisinin elektrik üretim verimliliği, termik güç santraline göre daha düşüktür.

Büyük kapasiteli kojenerasyon tesislerinin üretim maliyeti, küçük tesislerden daha düşük olmakla beraber, ısının kullanıcılara iletimi daha masraflıdır.

Kombine ısı ve elektrik üretiminin avantajı, yakıtın daha verimli kullanılmasına neden olur.Böyle olunca haliyle So2, No2 ve Co2 emisyon miktarları düşer.

Çevre koruma –Co2 miktarının azaltılması- açısından, yenilenebilir enerjilerden sonra gelmek üzere kojenerasyonun gelişmeye devam edeceği yönünde görüşler ortaya atılmaktadır. Ayrıca merkezi olmayan kojenerasyona büyük önem verilmektedir.Tüm bu gelişmelere rağmen, uzun dönemde, küçük kojenerasyon tesislerinin; elektrikle- yenilenebilir kaynaklardan- ısı üreten sistemler ile yaptığı rekabet karşısında, fazla da bir şansı olmayabilir.

İşte, teknoloji böyle bir şey. Bugün çok revaçta olan bir sistem, gelişen teknoloji ile çok geri planda kalır veya kullanılmayabilir.

Teknoloji, gelişmeye devam ediyor. Biz ülke olarak bu gelişmelere ayak uydurmalıyız ki, kalkınmış ülkeler arasına girebilelim ve onlarla rekabet edebilelim.

Her şey gönlünüzce olsun.

SEVGİLERİMLE.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR