KENT MÜZESİ

CUMHURİYETİN ilk yıllarında yani 1928 de demir yolları lojmanı olarak yapılmış ve hatta yanında lokali ile birlikte samsunun sahiline paralel şehrin planlaması ve binaların mimari özellikleri zamanın yöneticilerinin devlet anlayışı ile birlikte millete bakışını da resmediyor.

10.yıl marşında da olduğu gibi demir ağlarla ördük yurdun her yanını denilmesinin çok haklı taraflarından bir tanesi de 1928 de yapılan devlet lojmanının lokallerini aradan yıllar geçmesine rağmen iç ve dış mimari özelliklerinin bu gün hayranlıkla bakmamız o mimari binaların özentisi içinde burukluğu ile gezdim samsun büyükşehir belediyesi kültür müdürlüğünün çalışmasını kent müzesinin içinde gezerken hatıralarımın ve anılarımın canlanmasıyla iyi ki böyle bir düşünce tasarlanmış .

siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim benim ailem tütüncüydü o tütün denklerini görünce hele de dokununca bir çok anım hatıram beynimde canlandı.

Bazıları için o bir tütün dengi biz tonga da derdik ancak o bir dengin içinde sade tütün yoktu acısıyla tatlısıyla yorgunluğuyla güzelliğiyle o tütün denginin içerisine koca bir hayat vardı.

kışıyla ,yazıyla ,baharıyla 4 mevsim 12 ay var o dengin içinde çocukluğum gençliğim ailem bir film şeridi gibi geçti gözümün önünden .

Tekel ambarları eksperler hamallar güneş doğmadan güneşin kızıllığı görünürken rahmetli anamın güneş tepeye çıktı hadi kalkın demesi o tatlı uykudan uyanmak .

Sivrici, tarlası , boyunduruğu ,öküzü ,eşeği, atı ,pulluğu sabanıyla bir ömür sığıyordu o dengin içine.

Semerciler çarşısıyla demirciler yokuşuyla ,sepetçi ustasıyla yıldız sinemasındaki film ile eski otobüs işletmesiyle eskiden yapılan aran yollarındaki kınasıyla düğünüyle taaki rahmetli babamın eski evindeki mutfağı ile mutfağındaki tahta sofrası ayran dibeği anamın tereği ocaklığı ile bir ömür sığmıştı adeta 1928de yapılan devlet demir yollarının lojmanına ,lokaline .

Dışından bakıldığında içinde yaşamak istediğim bir ev içine girdiğimde bana göre koskocaman bir elli yıl size göre belki de çok daha fazla gidip görüp gezmenizi tavsiye ederim mutlaka kendinizden bir şeyler bulacaksınız kendinizden olmasa da büyük babalarınızın anneannelerinizin baba annelerinizden olmasa da yakın akrabalarınızdan yaşandıklarından çok şey bulacaksınızdır.

Saygılar sevgiler benden elimizdeki olan değerlerin kıymetini bilmekte siz değerli okuyucularımızla birlikte her birimizin olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR