İNSANCIL İDEALLER

Son yıllarda insanlık bir çelişki içinde.Peşinden gidilen bir ideal mi,yoksa insan yaşamı mı daha değerli? Her insanın yaşam hakkı vardır,en önemli olan da budur.İnsan bu hakkını istediğinde koruyabilir ve istediğinde inancı uğruna feda edebilir.

İnandığı bir ülkü için kendini  gönüllü olarak kurban etmekten yılmayanlar her dönemde çıkmıyor.Bir ülkü yolunda ölmek bir yüceliktir,alın yazgısı değildir.Ülkü uğruna milyonları ölüme yollamak,yığınları şehit etmek ve onun bir alın yazısı olduğunu sanmaksa,sadece canice bir yanılgıdır.

Bunu destekleyen, savaşın başarıya ulaşması için veya uzatılmasını isteyen herkes suçludur.Kişisel ülküsü ve amaçladığı hedefler uğruna başkalarını cephelere yollamak  çok iğrenç ve içeriğinde menfaat olan bir davranıştır.İnsan yaşamına çok değer verenlerin görüşleri,insanların kanıyla ideallerini gerçekleştirmek isteyenlerden çok daha değerlidir.

Bir ülkünün peşinden gittiklerini söyleyenler yaptıklarının hesabını ölen milyonlara ödetiyorlar.Şu yıllarda sürekli garip bir ülküler ticareti,ülküler ve insan yaşamı vurgunculuğu yaşıyoruz.Bu arada da politize olan duygular insanlığını yitiriyor, görüşleri ile birlikte silinip gidiyorlar.

Benim düşünceme göre ideallerin galibiyeti yoktur.İdealler kimseyi yenmez.Onlar sadece insanlara ve belirli dönemlere misafirdir,yenilgiye uğradıklarında da ölmezler...Fakat insanlar idealler uğruna ölür ve öldürür.Şimdi bizlerin duyguları onlarla beraber,ideallerin bize gerek sinimi yoktur,çünkü onlar sonsuza kadar yaşar.Fakat bizler onlara gerek duyarız.

Onların bu dünyada tek bir yaşamları vardır,çok sevdikleri ve  şimdi tehlike altında olan o yaşamları...Bireylerin ve toplumların erdemliliği mi,eşitliği mi,özerkliği mi ve sürekli barışı mı;evet bütün bu idealleri insanlığa savaşta şehit olan birey,şehit olan milyonlar kazandırmayacaktır.Bunu ancak yaşayanlar başaracaktır.

Politikacıların bazı ideallerinin değer yitirmesi ve bireyin,şu sıralar çarçur edilen insanca yaşamının yeniden değer kazanması için belki günümüzde çok yararlı idealler besleyenlerin çabaları önemli olacaktır.Belki de siyasiler,bu gerçek iyice kavrandığında dilleriyle acımasızca birbirlerini inciten sözlerin yerine ülke için,yurttaşlar için daha olumlu ve gerçek idealler peşinde giderler.

Dünyanın ve ülkenin daha çok politize edilmesine son verilmesini,bireyin yaşamının yeniden değer kazanmasını destekleyenler ulusların huzurunu sağlayabilirler.Bunun sonucu olarak her türlü ekonomik,siyasi, etnik,dinsel savaş ideali artık değer yitirmiş olduğunu görmek insanların daha huzurlu yaşamasını sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfi Özkan Arşivi
SON YAZILAR