Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

HİLAFET PARALARI PAY EDİLEMİYOR -2-

Para ları teslim aldığını şahsi imzasıyla ikrar etmiştir. Her ne kadar imzalanan vesikada teslim alınan yardımın miktarı yazılmıyorsa da yardımın alındığı ikrar edilmiştir. Kemal Paşa merkezi hilafet komitesinin mali sekreteri Şutani’ye teşekkür mektubu yazmış ve gönderilen yardımların, Türklerin mücadelesi ve başarısı için çok büyük bir destek sağladığını ifade etmiştir. Bu gün artık hilafet tarihteki yerini almıştır. Fakat gönderilen yardım paraları nereye gitmiştir?

Mustafa Kemal bu paraları Osmanlı Bankası’na yatırmış ve bankadan hisse senedi almak istemiştir. Banka bu talebi reddetmiştir. Çünkü banka Mustafa Kemal’in talebini yerine getiremiyordu. Zira o henüz Türkiye’nin mutlak hâkimi değildi. Bunun üzerine Mustafa Kemal Osmanlı Bankası’ndan paraları çekmiş ve Türkiye İş Bankası adı altında bir banka kurdurmuştur. Bu bankanın sermayesinin üçte birini İngiliz yönetimi altındaki Hint Müslümanlarının gönderdiği paralardan ödemiştir. Mustafa Kemal kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne bu hisselerin idaresi sorumluluğunu vermiştir. Kendisi 1938 de öldüğünde bu hisselerin müdürü ve tek Maliki Cumhuriyet Halk Partisi olmuştur.

Bu skandalı ortaya çıkaran Cumhuriyet Halk Partisi’nde eskiden sorumlu olan partinin İnönü zamanında Genel Sekreterliğini yapan KASIM GÜLEK olmuştur. İsmet İnönü. Mustafa Kemal Paşa’dan sonra Cumhurbaşkanlığına ve ülkenin tek partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi liderliğine gelmiştir. 1980 yılında Kenan Evren darbeyle iktidara gelince, Cumhuriyet HalkPartisi’ni diğer partilerle birlikte kapatmış, partilerin bütün mal ve mülkünü müsadere etmiştir. O anda parlamentoda milletvekilleri bir araya gelmişler ve hazineye devredilen bu mal ve mülkün yeniden siyasi partilere iadesini istemişlerdir. En azından şu anda Cumhuriyet Halk Partisi’nin mirasını talep eden iki tane parti vardır. Bunlar ERDAL İNÖNÜ liderliğindeki SOSYAL DEMOKRAT HALKÇİ PARTİ ile BÜLENT ECEVİT liderliğindeki DEMOKRATİK SOL parti’dir. İş Bankası’nın Cumhuriyet Halk Partisi hisselerini hangisinin alacağını görmemiz son derece dikkat çekici bir husus olacaktır.

Kasım Gülek’e göre mesele tam manasıyla bir SKANDAL’ dır. O şöyle diyor “İstiklal Savaşı yıllarında Hint Müslümanları İslâm Halifeliğine, kâfirlere karşı savaşan Müslüman Türk’lere yardımcı olmak ve destekte bulunmak için büyük miktarda yardım gönderdiler.” Gönderilen bu paralar Mustafa Kemal’in veya Cumhuriyet Halk Partisi’nin şahsi mülkü değildir. Tam tersine bunlar bütün Türk milletinindir. 9.4.1992

Gülek ekliyor “Hilafet Merkez Komisyonu’nun gönderdiği paraların hilafeti ilga eden ve bunları Türkiye’de Islama ve İslami değerlere savaş açmak için kullanan ellere geçmesi çok çirkin bir şeydir”.(Azim Yayınları-Yazar Mustafa Muhammed et-Tahhân)Tercüme İbrahim Tüfekçi- GÜNÜMÜZ İSLAM DÜNYASI 1992)

Bu bilgilerin bu konuda yakın tarihimize ışık tutan belgeler olduğudur. İstiklal harbi başlangıcında, İşgal altındaki İstanbul’da Sultan Vahdettin’in, 30 bin altın vererek, kendisini temsilen  Anadolu’ya, Samsun’a gönderdiği M.Kemal’in, Kazım Karabekir’in İSTİKLAL HARBİMİZ kitabındaki makbuzlu ödentiye rağmen, Şevket Süreyya’nın, anlatımındaki “Ceplerinde on para ve Meyhanelerdeki “anlatımının, gerçeklere uymadığıdır ?.düzmece olduğudur.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR