HEP BİRLİKTE

Abd  dış işleri bakanlığının görüşme  tutanaklarının üzerinden gizlilik kaldırılınca ilginç bilgilere ulaşılmış. Abd Tahran büyükelçisi  Richard Helms ile ulusal güvenlik konseyi üyesi Harold Sounders ile  Henryy Kıssıngerin 23 Temmuz1973 yılında yaptıkları toplantının tutanaklarında 1970 yılında Irak'ın kuzeyindeki kürtlere para ve silah yardımı yapıldığını belirtiyor. Kıssenger yorumunda '' kürtlerin Irak'ta kanayan bir yara olmalarını istiyorum'' dedi. Yine o dönemlerde İran istihbaratı savanak ile mossadın bölgede ortak çalıştığıda bilinmektedir.

O yardımların karşılığını körfez savaşında fazlasıyla geri alan Abd'nin kazanımlararı ortada iken, Barzani ailesininde bölgesel yönetimin başında olmasına şaşırmamak gerekiyor.. Irak'ın zayıflatılması için kuzey Irak kürtleri desteklenirken,ana kamplarının bu bölgede olan pkk'nın kendi başına mantar gibi çıkmadığını anlamak için fazla kafa  yormaya gerek kalmıyor.

Uzun yıllar akan kanın bir anda durdurulabileceği tahmin ediliyorsa,oldukça iyimser bir yaklaşım olacağı kanaatindeyim. Buna ne milliyetçi çizgide hareket edenler,ne hükümete muhalif olanların,ne silah tüccarlarının,ne bölgede gelecek ile ilgili planları olan devletlerin,nede burdaki kanla beslenenler kolayına müsaade edeceğini tahmin etmiyorum. Sabotajların ardı arkası kesilmeyecektir. Her olumsuzluktan sonra yurt içinde ve dışında karamsar tablolarla olumsuz hava estirilecek. Halkın umutlarıda bu sayede yeşeremeyecektir.

Bdp'nin 2011 seçimlerinden sonra kck tutuklamaları ve bağımsız milletvekili Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinden sonra, sine-i millete dönme kararı üzerine yapılan görüşmelerin ardından, öcalan'nın ''barış konseyi için mutabakata vardık''  açıklamasından sonra  14 Temmuz 2011 de moladaki görev  unsuruna  saldırarak 13 şehit vermemize neden olmuş. Yine bu dönem barış adına başlayan görüşmelerin ardından, kış şartlarında daha önce örneği olmayan ve yapılmaması gereken  büyük  grupla  saldırı planı devreye sokularak,karakol basılmaya çalışılmıştır. Ardından Fransa'da bu güne kadar hiç sesi çıkmayan,yada ön planda olmayan üç kadının öldürülmesi. Bunun için sorumlu olarak Türkiye'yi göstermeye çalışanlar  ve badem gözlü olan  o üç kadının cenazesinin  üzerinden yapılacak sansasyonel çalışmalar. Başarıya ulaşmazsa eğer bu faaliyetler,ardından mutlak süretle başka bir eylem gelecektir.Bu bağlamda şehit haberleri saniyelerle geçiştirilirken ekranlardan, ender olarakta eğer şehidin evinin borçtan kapanan bir elektrik hattı varsa, o şehidimizin toplam haberi bir dakikayı bulabilir. Fransa'da öldürülenlerin bir hafta süren ve kalabalık cenaze törenide umarım silahla sorun çözülsün diyenlere yol haritası olur.

Gelişmelere bakıldığında öcalan'ın örgüt üzerindeki hakimiyeti sorgulanmaya açıktır. Onun ve siyasi uzantılarının geç olmadan yaklaşımlrını düzeltmeleri gerekmektedir. Çünkü olayın hiçbir yerinde olacak ağırlıklarının kalmadığı farkedildiğinde çok başlarına vuracaktırlar. Maşa niyetine kullanılanların tarih üzerinde olumlu etkinlikleri görülmemiştir. Yarın rüzgar ters eser bu sefer o yöne dönmek zorunda kalmaları ne denli kullanılmış olduklarını ortaya çıkartır.

Başlatılan barış sürecinde ülke içinde ve terör örgütü bünyesinde,karşıt olanların varlığı ortada iken, herkesin olayın bitirilmesi yönünde elini taşın altına koyması aşikardır. Olaya muhalif olan iki taraftaki unsurların beklentilerinin iyi analiz edilip, sorunların giderilip sürecin devam ettirilmesi gerekmektedir. Öncelikle terör örgütü ve siyasi uzantısının hükmettiği toplulukta kimler yanında bunu belirlemesi gerekmektedir.Sonra isteklerini değilde,devletin ne vereceğini gerçekçi olarak anlatıp, ülkenin kırmızı çizgilerini zorlamadan,geleceğini zedelemeden,belirlemeleri gerekmektedir.

Hükümete muhalif olanların ise, korkularının yada gelecek hakkındaki endişelerinin nötürize edilmesi gerekmektedir. Amaç tüm görüşlerin ortak bir payda çerçevesinde toplanılarak,güçlü  bir barış isteğinin seslendirilmesi gerekmektedir. Terör örgütünün yurt dışına çıkartılması, silahsız olmaları falan hikayedir. Birileri daha iyi silahlar birlikte aynı teröristi kullanabilir.  Yakın tarihte Brezilya örneğine  bakılması gerekmektedir. Brezilyada terörle uğraşırken,örgütlerin ortadan kalkmasıyla ekonomik devlerden biri haline gelmiştir . Olay içteki problemleri çözmeye  çalışırken,dış bağlantılarında,desteklerinde mücadele edilecek. Bu mücadelenin verilebilmesi içinse herkesin tek yürek olduğunun görülmesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR