Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Eyvah, kriz kapıda!

 Evet dostlar, bugünkü yazımda, gelecekte güncelliğini hiç yitirmeyecek ve bugünde güncel olan bir konuyu sizlerle paylaşalım dedim.
 Türkiye"de elektrik krizi de yolda dersem abartmış olmam. Doğalgaz krizi kapıda iken, elektrik krizi de bacadan girmek üzere.  Çünkü birbirleriyle ilintili.Niye mi? Anlatalım.
 Doğalgazla çalışan elektrik santrallerinin verimli çalışmaması, kış şartlarının zor geçtiği bu günlerde, elektrikle çalışan ısıtıcıların devreye girerek tüketimin artması, krize göz kırpıyor. Elektrikte toplam tüketim, belki de günümüze kadar gelen en yüksek tüketim rakamlarına ulaştı. Bu yüzden açıklandığı gibi dışardan elektrik alımına başlanacak. Geçen ay, bu ay ve Mart ayıda  sıkıntılı.Tabii ki hava koşulları da etkili ve tetikleyici konumda.
 Buradan vatandaşları uyarıyorum ve öneriyorum. Kullanımı yaygınlaşan elektrikli ısıtıcıları-soba, klima-zamanlı olarak kullanalım. Özellikle çalışan ev hanımı mesai bitimi eve dönüşünde işe koyulması-çamaşır, bulaşık makinesi ve fırınlı ocak-derken aynı saatlerde aktif olan, mesaisi devam eden sanayi kesiminin kullandığı tüketim de eklenince, yetmeyen enerji akşam saatlerimizi karartabilir. Bunun için bir kısım elektrik tüketimini geç saatlere aktarırsak akşamüstü yoğunluğunu azaltabiliriz.
 Daha önce elektronik sayaçlarla bu işe çözüm aranmıştı. Puantlı yani kademeli enerji tüketimiyle, ayrı tarifeden ücretlendirme denendi. Ama vatandaşa anlatılamadı, bizim aile yaşamına uymadı. Zaman olarak seçilen tüketim dilimleri de uygun olmadı. Gece yarısı evde çalışan makinelerin gürültüsünü düşünün. Bir an önce işini bitirip yarınki iş hayatı için istirahat eden insan o gürültüde rahat edebilir mi. Öteki taraftan iş hayatı olmayan ev hanımı ütü, çamaşır ve bulaşığı ucuz olan gece saatlerine bırakabilirde, çıkaracağı seslerde komşuyu rahatsız edebilirdi. İki kesimin yaşadığı apartman katlarında bu uygulama hayata geçirilemedi.
 Enerji türleri içerisinde elektrik enerjisinin maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle elektriğin tüketimi konusuna önem vermek gerekir. Enerji maliyetlerinin ve enerjiye olan talebin artması, enerji tasarrufunu zorunlu hale getirmiştir. Enerji ihtiyacının bir kısmını ithal eden ve fosil yakıt kullanarak elektrik enerjisine dönüşüm sağlayan santrallerin olduğu ülkemizde, enerjinin verimli kullanımının önemi açıkça görülmektedir.
 Türkiye Elektrik İletim A.Ş.nin (TEİAŞ) arz ve talep istatistiğine göre Türkiye"yi elektrikte sıkıntılı günler bekliyor. TEİAŞ, 2007 yılındaki elektrik tüketimine göre yıllara göre arz ve talep hesaplarını revize ederken, yeni hesaplamaya göre 2008 yılından itibaren üretilen elektrik enerjisi, tüketimi karşılayamayacak. TEİAŞ "ni ,talebin yılda yüzde 8.4 oranında artacağını tahminle yaptığı hesaplara göre 2008 yılında elektrik üretimi, tüketimi karşılayamayacak.
 Evet sayın okurlar, her şeyde olduğu gibi sizleri elektrik tüketiminde de tasarrufa çağırıyorum. Demedi yani yazmadı demeyin. Aydınlık günlere.
SEVGİLERİMLE.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR