Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Esnaf ve sanatkarların borcu, ihmalden değil imkansızlıktan oluşuyor

Esnaf ve Sanatkarın borcu olmaz mı. Bu hayat şartlarında Esnaf ve Sanatkar zorlanmaz mı. Devlet, borcu olanları "yüzsüz"olarak açıklıyor. Açıklamayı yapanlar karalamayı biliyor da, Esnaf ve Sanatkarların niye ve neden ödeyemediğini hiç araştırmıyor.
Vergi mükellefi olan Esnaf ve Sanatkar bir kişi, bile bile isteyerek vergi ödememezlik yapmaz. Vergi kaydı olanın, vergisini ödememesi durumunda ne zor durumlara düşeceğini bilmez mi. Aynı Esnaf ve Sanatkar, Ssk Ve Bağ-Kur prim borçlarına da o hassasiyetini göstermez mi.
Vergi,Ssk,Bağ-Kur borcunun niçin ödenmediği, sebebinin ne olduğunun üzerinde durulmaz ve önemsenmez.
ESNAF VE SANATKAR; prim ödememenin zorluğunu sorumluluğunu çok iyi bilir. Bilir ki ödemediğinde sağlık güvencesini kaybedecektir .Bunu bilecek kadar bilinçlidir Esnaf ve Sanatkar.
Fakat ekonomik zorluklar ve yokluk esnaf ve sanatkarın belini büker. Büker de prim borçlarının oluşmasına ve birikmesine sebep olur. Prim borçlarının ölçüsü,o Esnaf ve Sanatkarın ekonomik zorluklarının boyutunu gösterir. Bu boyutlar ne yazık ki ESNAF VE SANATKARDA  olabildiğine büyük ve devasa.
Zaman zaman getirilen aflar, prim borçları için - 2006 yılı- ödeme kolaylığı sağlanmıştır. Ama son zamanlarda yine prim borçları birikmeye başlamıştır. Esnaf ve Sanatkarın durumu için bundan iyi ölçüm olamaz.
Bağ-Kur ve Ssk"lıların Sosyal Güvenlik Kururmu"na (SGK) borçları yaklaşık 41 milyar YTL" ye ulaşmış durumda. Biriken bu borçların 32.7 milyar YTL"si Bağ-kur"lunun, 8 milyar YTL"si Ssk"lıların.
Sosyal Güvenlik Kurumu"nun (SGK)verilerine göre; 3 milyon 376 Bin 300 Bağ-Kur"ludan sadece 1 milyon 251 Bin 902 kişinin borcu bulunmuyor. Geri kalan 2 milyon 150 Bin  kişinin 2 Bin YTL"nin üzerinde borcu bulunuyor. Oranlarsak, TÜRKİYE"de üç Esnaf ve Sanatkardan ikisinin SGK"na –Sosyal Güvenlik Kurumu-borcu var. SSK"lıların SGK"na olan prim borçlarında da hızlı bir artış var. Tahmini ve yaklaşık 1 milyon iş verenin SGK"na 4 milyar 661 milyon YTL prim borcu var.
İşte borç tablosu böyle. Devletin, Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının açıklarına ayırdığı pay giderek artıyor.
İmkanı olduğu halde değişik nedenlerle borcunu ödemeyen vardır ama unutulmamalı ki, ESNAF VE SANATKARIN;VERGİ,SSK ve BAĞ-KUR borçlarını ödeyememesinin  altındaki en büyük neden EKONOMİK ZORLUKLARDIR.
Bol kazançlı , borçsuz günlere..!
SEVGİLERİMLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR