Zamanda Yolculuk - 2

Zamanda Yolculuk - 2

Tarihe Akşam gazetesinin gözüyle yolculuk etmeye devam ediyoruz. Yıl: 1937 Ay: Kânunusani

-Reisicumhur Gazi Hz. Dün Dolmabahçe sarayındaki dairelerinde meşgul olmuşlar ve bir tarafa çıkmamışlardır.

-Şanghayda yeni muharebeler; Japonların yeni Çin mevzilerine taarruzları kâmilen tardedildi.

-Bir tokat: Evvelki gece Glorya sinemasının önünde garip bir hadise cereyan etmiştir. Ekrem Bey isminde bir zat sinemaya girerken yanına bir dilenci yaklaşmış ve kendisinden para istemiştir. Ekrem Bey dilenci çocuğa yanından çekilmesini biraz sertçe söylemiştir. Bunun üzerine aynı çocuğa biraz evvel para veren ‘Edvards’ isminde bir genç kadının kendisine dik dik baktığını görmüştür. Çıkan münakaşada Ekrem bey kadına bir tokat atmıştır. Zabıta tahkikat yapmaktadır.

-Zabıta, hareketi şüpheli görülen bir şahsın üzerinden komünist propagandasına ait beyannameler bulmuştur. Bu husustaki tahkikatın bir, iki güne kadar intaç edileceği ümit olunmaktadır.

-Kumkapı da Tavşan mahallesinde celep Fehmi efendi sobayı fazla yakmış, soba tutuşmuştur. Yetişilerek sirayetine meydan verilmeden ateş bastırılmıştır.

-Bu sabah Ankara’dan gelen haberlere göre Cenevre sulh konferansında bulunan Riyaseti cumhur kâtibi umumisi Tevfik beyle, Kabil büyük elçimiz Hikmet bey arasında becayiş yapılacağı söylenilmektedir.

-Geçen bir ay limanımıza 643 vapur gelmiştir. Bunların içinde 142 İtalyan 110 Yunan vapuru vardır. Türk vapurları ise 108 de kalmıştır.

-Sinema yıldızı olmağı arzu eden genç kızlar ve erkekler. Artık Hollyvod’a kadar gitmeğe lüzum kalmamıştır. Çünkü Suzy Verno tarafından temsil edilen Holivut’un İç Yüzü şaheserinde film diyarı size kadar gelecek. Bunda büyük stüdyolarda geçirilen hayatı, mucizeleri, esrarı ve maceralarını göreceksiniz. Perşembe akşamından itibaren Majik sinemasında.

-İstanbul Gümrükleri Muhafaza Müdürlüğünden: Gümrük muhafaza memurları için (bir kasketle bir ceket ve pantolondan müteşekkil) 718 takım elbise pazarlıkla münakaşaya konulmuştur.

-Hitlerin beyanatı: Son ferde kadar mücadele edeceğiz. Ben kendimi müdafaa etmek istiyorum. Hücum etmek değil. Almanya’nın yeni bir harp istediği de doğru değildir. Çünkü silahlarından tecrit edilmiştir. Fakat Almanya kendisini her türlü vesaitle müdafaaya amadedir.

-Hırsızlar nasıl çalışır? Dolandırıcılık en maruf bir soygunculuk usulüdür. Dolandırıcılık çok vasi bir iştir. Dolandırıcılığı kendine sanat ittihas etmiş bir takım sabıkalılar vardır ki, polis bunların kullandıkları usullerin bazılarını tespit etmiştir. Dolandırıcıların bütün maksatları kendilerini tanıtmadan av bulabilmektir.

-İncili Şerif’in Türkçe tercümesi çıkmıştır. 550 sahifelik ciltli tam İncil tediyeli olarak yüz kuruşa gönderilir.

-Kayıp para cüzdanı: Cumartesi günü saat 13.30 - 16 raddelerinde içinde 250 lira para ile şahsıma ait evraklar bulunan koyu vişne renkli para cüzdanımı kaybettim. Cüzdan ile içindeki paraları bulana hediye ediyorum. Şahsıma ait evrakları Sirkecide Köprülü handa 23 numaralı yazıhaneye getirene ayrıca elli lira verilecektir.

-Yakında benzin bollanacak: Sokoni Vakum şirketi yakında bol miktarda benzin ve mazot ithal edecektir.

-Ecnebilerin yapamayacakları işler hakkında layihası meclis iktisat encümeninde müzakere edilecektir. Layihaya göre ecnebiler baytarlık, kimyagerlik, esnaflık, küçük tacirlik, küçük sanatkârlık veya satıcılık, çalgıcılık, para oyunculuğu, bar şarkıcılığı, hekimlik, mühendislik, şoförlük, tayyare makinistliği, telalık, pilotluk yapamayacaktır.

-İstanbul-Marsilya Seferleri: Bir Fransız vapur şirketi İstanbul limanı ile Marsilya arasında seferlere başlayacaktır.

-Garip bir alafrangalık: Hemen hemen bütün gazetelerde bir kadın sütunu merakı var: ‘Hanım nine’ ‘Hanım hala’ yok bilmem ne ‘Hanım bacı’ imzaları altında yazılar yazılıyor. Kocalarına karşı ne gibi bir muamelede bulunacaklarmış; nasıl bir hattıhareket takip edeceklermiş. Filan Falan… Lakin tekmil bu akıl öğretişler, aşkualaka noktasındadır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Ertürk Arşivi
SON YAZILAR