Ukrayna Olayları Size Tanıdık Geliyor Mu ?

Ukrayna Olayları Size  Tanıdık Geliyor Mu ?

Kabaca Ukrayna'daki olayların özetlenmesi gerekirse, halk Rusya ve Avrupa Birliği arasında kutuplaştırılmış durumdadır. Ülkenin  AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamadan masadan kalkması üzerine halkın protestoları başlamış,tepkinin ana nedeni Ukrayna'nın Avrupa'ya değilde Rusya'ya yönelmesidir.

Hükümetin  çıkan olaylara karşı sert önlemler alması ,olayların daha çok kontrolden çıkmasına neden olmuş,  Rusya , Ukrayna'yı kaybetmeme adına, devlet tahvillerinden 15 milyar dolarlık alım yapıp doğal gazın fiyatını düşürünce olayların hızı azalmış. Muhalif gazetecilerden Tatyana Çornoval saldırıya uğrayınca gösteriler yeniden alevlenerek büyümüş ve bu günkü duruma gelinmiştir.

Alanda genelde sağcı gruplar bulunmaktadır,  ülkenin Rusça konuşulan Doğu ve Güneyine karşın AB topraklarına daha yakın olan Batı bölgesinde bulunan Ukrayna'lılar ağırlık olarak gösterilerde  yer almaktadırlar. Ukrayna, Rusya'nın kontrolünde bir ülke olup, ülke içindeki gelişmelerin batı tarafından kışkırtıldığını iddea etmektedirler.

Ülkenin sosyal durumu nasıldır ? bir kaç yıl önce başlatılan Turuncu Devrim'in olumsuzluğu üzerine, ekonomik krizle birlikte sıcak paranın da ülkeden çıkması insanları zor duruma sokmuştur. Acil  ihtiyacını bile ithal eden   ülkede doktor maaşları 250 dolar , emekli maaşları 150 dolar civarındadır. Bürokrasi , rüşvet ,sosyal güvence sistemindeki aksaklıklar sürerken , sağlık ve ilaç ücretleri çalışanlar tarafından karşılanmaktadır. İnsanlar tedavi  masraflarını karşılamak için tüm birikimlerini harcamak zorundadırlar. Eyleme katılan insanların ortak görüşü çocuklarının geleceği düşüncesi olarak tespit edilmiştir.

Çocukların geleceği herkes için ortak nokta olarak karşımızda durmaktadır. Ülkemizde başlayan eylemlerin devamında ayını duruma düşme ihtimalimiz oldukça fazla idi, şuan Ukrayna'da sadece muhalif olan halk ile devlet güçleri karşı karşıya gelmiş durumdadırlar. Ülkemizde  o eylemler bu boyuta ulaşsa idi mutlak karşı bir hamlesi yapılacak ve iktidar taraftarı olanlar sokaklara çıkartılacak ve sonu görünmeyen bir kaos başlayacaktı. Bunun aksini iddea etmek ülkenin tarihini bilmemek veya polyanacı bir yaklaşımdan ileriye gidememek olacaktır.

Eğer ülke üzerinde operasyon başlatılmış ise kontrol hiç bir zaman eylemlerin başında hareket ettirilen provokatörlere bırakılmaz. Ukrayna'da olayların yatışma yoluna girmesi karşısında yapılan hamle muhalif gazeteciye yapılan saldırıdır. Saldırı sonrası başlayacak olan propaganda ile yine kitleler sokağa dökülecek ve sonuç yanan bir başkent.

Ülkemizde yeşilin korunması adı altında başlayan eylemler, devletin ileriye dönük politikalarının sorgulanmasına kadar dayandırılmıştır. Devlet havaalanı veya  köprü yapımından vazgeçtik deyip projeleri kaldırsa idi ,ardından başka isteklerin gelmesinin önüne geçilemeyecekti.

Eylem taraftarları veya iktidar karşıtları ile çatıştığımız nokta burasıdır. Ülke gelişmekte olan bir ülke olduğu için üzerinde operasyon yapılması kaçınılmazdır, kaldı ki önemli bir çoğrafyanın kilit ülkesi konumundaki devletin yaşayacak olduğu aksaklıkların geleceğimizin başkalarının kontrolü altına girmesine neden olacaktır. Ukrayna'da yapılan olay halkın kutuplaştırılmasıdır, ülkemize baktığımızda ise bunu  hat safhada olduğunu ve ateşlenecek bir fitili beklediğini görmemiz gerekmektedir. Bir dönem Akp milletvekili olup partiden ihraç edilen kişinin şu notu sanırım durumu açıklamaya yeterlidir.'' Savaşmak ve onu ortadan kaldırmak,sokaklarda ölenlerin hesabı sokakta verilmelidir'' Olaylar başladığında en iyi hamle sahiplerinin projelerinin uygulamaya konulacağını kimse unutmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR