Tepkisiz toplum

Bundan yıllar önce Gazi Üniversitesinden çok değerli Hocam Aydın Ankay Bey bir hatırasını aktarmıştı derste: Almanya"da staj için eşiyle beraber bulunurken başından geçen bir olaydı anlattığı. Sabah evden çıkıp staj yaptığı yere giderken eşi de camdan el sallar ve kendisi de arabasının kornasına basarak “allahaısmarladık” dermiş. Ertesi günü eve geldiğinde bir trafik ceza kâğıdı gelir, cezayı ödemek için gider ve öder. Ertesi gün ve diğer günler aynı cezalar tekrar tekrar gelmeye devam eder. Sonunda dayanamaz ve trafik şube müdürlüğüne giderek cezanın ne olduğunu sorduğunda yetkili kişi anlatır. “Her sabah işe giderken siz arabanın kornasını çalıyorsunuz ve sizin üst katınızda oturan yaşlı bayan rahatsız olduğunu belirterek sizi şikâyet ediyor. Bu cezalar o kadının şikâyeti üzerine korna çalınmaması gerekirken korna çaldığınız için size kesilen cezalardır” der. Ve hocamız Aydın Bey"in yıllar önce Almanya"da başından geçen bir korna için alman kadınının tepkisini nasıl gösterdiğinin çok güzel örneğiydi.

                Bunu neden anlattım? 4 Ocak Pazartesi günü yabancı ortaklı bir bankaya gitmiştim. Bankanın önüne para yatırmak için bankamatiğe gittiğimde, bankamatik para veriyor ama para yatıramıyordunuz. Her aybaşında bu bankanın bankamatikleri arızalı ama nedense arıza öyle ayarlanmış ki, para veriyor ama para yatıramıyordunuz. İçeri girdim banka yetkililerine neden dışarıdan para yatıramadığımı sorduğumda, bakarız şimdi teknisyene haber verelim gibi laflarla geçiştirdiler. Ben yüksek sesle şikâyetimi dile getirmeme rağmen bankada oturan onlarca müşteri koyun gibi sadece dinlediler. Hiç kimsede en ufak tepkime destek söz gelmedi. Dışarıda asker oğluna bankamatikten para yatırmak için bekleyen amcaya acıdım. İçeriden neden yatırmadığını sorduğumda içeride yatırırsam çok para alıyorlar benim sadece 150.TL param var dedi. Bankamatikten yatırdığımızda çok az bir ücret alınıyor ama içeriden yatırdığımızda çok fazla ücret alıyorlar. Ayrıca kredi kartlarında ödeme günü geçtiğinde hemen gecikme faizini fazlasıyla ekliyorlar. Bankalara bulaşmamak en iyisi ama bankalara bulaşmadan yaşayan kaldı mı? Bizi öyle soyuyorlar ki, düşünebiliyor musunuz ödemelerin son günü bankamatikleri mutlaka arızalanıyor. Siz geç vakitlere kadar bekleyemiyor ve çıkıp gidiyorsunuz, tabii bu arada gecikme faizini de ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu arada askerdeki oğluna para göndermek isteyen garip vatandaşlar bekleyip duruyorlar. İsterseniz sizde deneyebilirsiniz. Her aybaşında ödemelerin son günlerinde bu bankalara gidin. Bankamatiklerine para yatırmak isteyin bakın arızalımı değil mi görürsünüz. Ama aynı bankamatik para çekmek istediğinizde hemen verecektir. Bu bankaların isimlerini hepiniz biliyorsunuz.

                Üzüldüğüm nokta ise, halkımızın sessiz sedasız hallerine razı olması. Almanya"daki ihtiyar kadının bir korna tepkisine bakın, birde bizim başımızdaki bu kadar iğrençliklere rağmen tepkisiz kalmamıza bakın. Biz böyle tepkisiz kaldıkça daha çokları gelip tepemize binmek için fırsat arayacaktır. Neden Avrupalı olamadığımızı şimdi daha iyi anlıyorum. Almanya" daki ihtiyar kadının gösterdiği tepki bundan 20 sene önce olmuştu. Ancak 20 sene önceki Almanya"nın durumuna bile daha gelememişiz ki daha ne demek gerekir?

                Yazık çok yazık bize, bizlere çok yazık ve müstahakız galiba bu başımıza gelenlere…

                Tepkili Toplum olacağımız günlerin özlemiyle, hoşçakalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Yaşar Koca Arşivi
SON YAZILAR