SİYASET MEDYA İLİŞKİLERİ...

SİYASET  MEDYA  İLİŞKİLERİ  DEDİĞİMİZ NOKTAYA GELDİ

Daha önceki  yazılarımızda siyasetin medyayı şekillendireceğini yazmıştım. Kenan Evren'in dediği gibi “netekim” dediğimiz oldu ve medyanın bir kısmı siyaseti düşünenler tarafından dizayn edildi. Şehrin ilk kurulan yerel gazetesinin devamı  niteliğindeki gazete satıldı. Gazetenin satılması gayet normal bir durum. Burada üzerinde durulması gereken husus gazetenin yeni sahibi pozisyonundaki şirketin daha önceden gazetemizde bir hayli haber yapılması konusudur. Samsun İl  Özel İdaresi  ile ilgili geçmişte yaptığımız haberlerdebu firmanın hatırı sayılır miktarda Özel idareden iş aldığını yazmıştık. Konuyla ilgili her ne hikmetse İçişleri Bakanlığı müfettişleri  gelip bizlerin ifadelerini almalarına rağmen bir rapor tutmadılar. Tutulan rapor var ise de kamuoyundan ve özellikle bizden saklamış  olduklarından ne yazık ki haberdar olamadık. Gazetenin devredilmesine özellikle ben çok memnun oldum zira daha önce açmış olduğumuz onbeşin üzerindeki tazminat davaları ile ilgili tahsilat sorunu çıkacağından endişe duyuyordum. Şimdi rahatlıkla tahsil  etme imkanım olacağından bir hayli sevindim.

                Gazeteler tıpkı  şirketler gibi hükmü şahsiyetleri olan kurumlar olduklarından  satılmış olsalar dahai iki yıl süre ile geçmişteki  yasal sorumluluklar  yeni sahiplerine rucu ediyor.  Bu nedenle ilgili gazeteye geçmişte açtığımız yüzelli bin liranın üzerinde bir tazminat davası var. Bu tazminatlardan doğacak haklarımızın gazeteyi  yeni satın alan arkadaşa rucu edeceğini daha önceki yazılarımda yazmıştım. Bunu yazma nedenim gazeteyi satın alan arkadaşın bütçesini ona göre yapması ve satın alırken bu miktarı da göz önünde bulundurarak ödemelerini  ayarlaması  idi. Açtığımız dava sayısı onbeş civarında. Açtığımız ceza davalarından doğan haklarımız elli davanın üzerinde. Biz tahsil güçlüğü çekeriz endişesi ile kalanları açmamıştık. Şimdi kalan  davalara da tazminat açma imkanı doğdu. Konuyu yeniden değerlendirip ona göre bir çalışma yapmak  hasıl oldu. Gazeteyi yeni satın alan arkadaşımızla ilgili şahsi en ufak bir problemin olmadığı gibi inançlı bir kişi olması nedeniyle satın almasından memun olduğumu bilmesini isterim. Arkadaşımızın daha sonra üzülmemesi için de gazeteyi satın almadan önce köşe yazımda gerekli uyarıları yapmış  ve kendisinden önce devam eden tazminat davalarından sorumlu olacağını yazmıştım. Bu nedenle bana serzenişte bulunma hakkı da kalmamıştır.

                Gazete patronları yapılan haberler ve yazılan köşe yazılarından cezai  yönden sorumlu değildirler ancak tazminat yönünden haberi yapan veya köşe  yazısını yazan gibi aynen sorumlu olduklarından gazetede yayınlanan haberler ve yazılan köşe yazıları ile ilgili kendilerine  bütçe ayırmaları gerekiyor. Her gazetenin ve gazetecinin çok dikkatli davranarak tazminat ödememek için gerekli hassasiyeti gösterme zorunluluğu var. Ben bu güne kadar gerek yapılan haberler, gerekse kendi köşe yazılarım nedeniyle ikiyüz bin lira civarında tazminat ödedim. Gazetecilik yapanlar bunu çok iyi bilirler. Gazetenin satılma olayının arkasında herkes bir şeyler söylese de benim şahsi kanaatim bu işin içerisinde siyasete  göz kırpan Eski Özel İdare  Genel Sekreteri  arkadaşın olduğu yönünde ciddi duyumlarım var.  Bu arkadaş İl Özel idaresinde iken gazeteyi satın alan firmaya verdiği destek açıkça ortada. Aynı şirket şimdi gazeteyi alabilmiş ise bunun arkasında farklı bir şey aramaya gerek yok sanırım.

                Doğrusunu  isterseniz şehrin ilk yerel gazete sahiplerinin bu şekilde basın camiasından çıkmasına da üzüldüm. Basın camiasında ciddi anlamda emek vermiş olan bu insanların yirmi yıllık çalışmalarının bu şekilde sonlanması hem acı, hem de üzücü bir durum. Aldığım bilgilere göre gazetenin sadece isim hakkı satılmış, matbaanın üzerindeki haciz nedeniyle satılamadığı için gazeteyi satan arkadaşlar gazetenin baskısını kendierine yedi emin olarak teslim edilen matbaada yapacaklarmış.  Gazetecilik mesleği çok zor bir meslek olduğu gibi  para kazandırmaz. Sürekli gideri olan ancak geliri az olan bir sektör. Bu işi ya şehri egemen güçlerinin desteğini alarak yapacaksınız ki o zaman da habercilik yerine çiçekten böcekten bahsedeceksiniz. Ya da siyaset yapmak isteyen bürokratların kamu bütçesini sizlere sunması sonucu belli bir birikim yapıp bu işi yapmaya çalışacaksınız. Bütün bu anlattıklarım yanında bizim gibi Yaradana sığınıp doğruları yazacaksınız amma ve lakin bunun karşılığında adliyeden çıkamadığınız gibi reklam verenlere baskı yapıp caydırmak isteyen  siyasetçilerle mücadelede etmekten de çekinmeyeceksiniz. Biz karakterimiz gereği işin zor tarafını seçtiğimizden halimizden memnun olarak yolumuza devam edeceğiz. Medyadaki yeni yapılanmanın şehrimiz için hayırlar getirmesini temenni ederek satın alan arkadaşlara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR