Seçim Sonuçları 2

Seçim Sonuçları 2

İktidarın yola çıktığı ve savunduğu konulardan bir tanesi de, başkanlık sistemi olmuştu. Doğal olarak bu yönde  yaklaşım sergilenmeli idi. Bu konuyu hedefe ulaştırma adına Cumhurbaşkanının alana inmesi Cumhuriyet mitinglerinde ki kalabalığın sandığa yansımamasına benzemişti. Tarafsızlık ilkesinin  çiğnendiği halk tarafından dile getirilirken ,  her  miting yapılan  il’de açılışlara önem verildi,  ‘’ O taban muhalefet partililerin tabanları  gibi burası kaçıncı kez açılıyor ‘’ diye sorgulamaya başladığında, bu tepki ne yazık ki ciddiye alınmamıştı.

Parti  tabanın ikna olmadığı bu gelişmeler karşısında , konu hakkında açıklama yapılmadan muhalefetin içi boş vaatlerle ,renklendirilen  konuşmalarının peşinden gidildi.  Diyanet işleri  başkanının bineceği araç, ülke meselesi olup çıkmıştı. Bu olumsuzluk başkaları tarafından olduk ca iyi değerlendirildi.

İktidar harici diğer partilerin ekonomi ağırlıklı vaatleri ile seçim konuşmaları doldurulurken, iktidar genelde karşı tarafın söylediklerine cevap yetiştirmeye çalışmış, her ilde aynı konu ve konuşmaların yapılması halk arasında tepki oluşmasına neden olmuştu. Doğal olarak halk arasında oluşan bu memnuniyetsizlik değerlendirilememiş , barajı dördüncü partinin aşması tek başına bir iktidar seçeneğini engellemişti.

Hdp’nin yükselişinde bu memnuniyetsizliklerin ona doğru kayışı olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır.  Alınan oy oranlarına bakıldığında Batı illerinde oy oranını artıran Hdp’nin asıl başarısı hakim olduğu illerde ki gerçekte var olan fakat partice olmadığı söylenen örgüt baskısıdır.

2011 seçimlerinde görev yaptığımız tabur bölgesinde bulunan  yerleşim yerlerinde açılan iki sandıkta Akp’ ye çıkan oy sayısı 250 üzeri , Mhp 50, Chp 70 , bağımsız adayların ise 50 civarında olduğu görülürken,  Tabur bölgesine uzak olan bir köyde bağımsız aday 300, Akp- 1, Chp - 1 oy  almıştı. Bölge halkı arasında konuşulan ise örgüt elemanlarının çevre köylerde propaganda yaptığı ve halkı korkuttuğu yönünde idi. Seçim sonrası  Geçitvermez bölgesinde teröristlerce ,kaçakçılık yapan kamyonların yolu kesilerek  kimlik kontrolleri yapılmış, kimlik bilgilerinde Taburun bulunduğu köyün adı yazılı sekiz kişiyi kaçırarak köy halkına göz dağı vermiştirler. Bu kaçırma olayı sonra ki seçimlerde şapkanızı önünüze koyun mesajıydı. Çözüm sürecinin başlamasıyla örgütün halk üzerinde kurduğu baskı oylar üzerinde ki etkisini göstermiştir.

Samsun’da Hdp' nin aldığı oy 8.878 dir. Ülke genelinde ise 5 milyon civarıdır.Terör örgütü mensuplarının Kandil’den yaptıkları açıklamada, ‘’Hdp nin galibiyeti, önder Apo’nun projesinin zaferidir. Muhatap Hdp değil Öçalan’dır’’  çıkışı ise Hdp’nin ardında kimlerin olduğunun göstergesidir. Bu gerçeği görmek istemeyenlerin yada 13 yıllık iktidar karşısında ‘’Gitsin de nasıl giderse gitsin ‘’ mantığı ile olaya yaklaşanların verdiği oylar ile yüzdesini  artıran Hdp nin ülke yönetiminde söz sahibi olmak isteyip istemeyeceğini, politikasının ne doğrultuda gideceğini  zamanla göreceğiz.

Sonuç olarak sandıktan çıkan mesaj birlikte çalışın yönünde olmuştur.Şimdi yapılması gerekenler ise ülkenin geleceği için taşın altına elin sokulmasıdır. Yeni bir hükumetin koalisyon ile kurulması kaçınılmazdır. Eğer bu görevden kaçınılır ise erken yapılacak bir seçimde halk bunu mutlak suretle değerlendirecektir.

Yeni bir hükumetin kurulmasına kadar geçecek süre içinde gelişecek olan ekonomik zararların halka yansıyacağı ise kaçınılmazdır. Seçim meydanlarında verilen vaatlerin gerçekleşmemesi  yada  koalisyonun oluşturulamaması durumunda ise erken kurulacak olan sandıklardan sürpriz çıkma ihtimalini güçlendirmektedir.

Olası bir sandık ihtimalinde koalisyon döneminde ki özveriler, vaatlerden daha çok ön planda tutulacaktır halk tarafından.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR